V Taliansku vedci na dne mora našli zaujímavý objav. Je starý 7 000 rokov

V Taliansku vedci na dne mora našli zaujímavý objav. Je starý 7 000 rokov
Zuzana Macháčová

V Taliansku vedci objavili zaujímavý nález, ktorý je starý sedemtisíc rokov. Archeológov prekvapila úroveň technologického pokroku tohto objavu.

Stredozemné more bolo dôležitým bodom už od praveku. Prvé komunity sa usadili na jeho brehoch a udržiavali medzi sebou kontakt. Podľa štúdie zverejnenej vo vedeckom časopise PLOS ONE by obyvatelia tohto regiónu mohli cestovať aj po mori – vďaka technologicky vyspelým lodiam.

Šikovné riešenia

Lode boli objavené na archeologickom nálezisku La Marmotta neďaleko Ríma. Kedysi to bola dedina, ale teraz sa nachádza na dne jazera Bracciano.

 

Počas vykopávok bolo objavených päť člnov vyrobených z vydlabaných kmeňov stromov, ktoré sa datujú do rokov 5700-5100 pred Kristom.

Lode boli vyrobené z dreva zo štyroch druhov stromov: dub, buk, jelša alebo topoľ. Pri ich výstavbe boli použité pokročilé stavebné techniky, ako sú priečne výstuže.

Neďaleko vedci našli aj tri drevené predmety v tvare T, každý so sériou otvorov, ktoré sa pravdepodobne používali na pripevnenie lán priviazaných k plachtám.

Najstaršie lode

Priame datovanie neolitických lodí z La Marmotta prezrádza, že sú najstaršie v Stredomorskej panve, vysvetlili autori. „To ukazuje neuveriteľnú technologickú vyspelosť raných farmárskych a pastierskych spoločností,“ dodali.

 

Ako vedci vysvetlili, konštrukcia takýchto člnov si vyžadovala podrobné znalosti o vlastnostiach použitého dreva a značné tesárske zručnosti. Okrem toho mnohé z techník používaných pri ich stavbe boli pozorované aj v novších štruktúrach, čo naznačuje, že veľa významných inovácií v plachtení sa uskutočnilo v ranom období neolitu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd