V Tatranskom národnom parku je na predaj stavebný pozemok. Nachádza sa v 5. stupni ochrany

Dominik Cenkner

O tom, že Vysoké Tatry v posledných rokoch zažívajú obrovský stavebný bum, netreba zvlášť písať. Aj napriek tomu však jeden z inzerátov realitnej kancelárie vzbudil v očiach ochranárov, ale aj širokej verejnosti, značné pohoršenie.

Istá realitka totiž ponúka, okrem iného, aj možnosť kúpy stavebného pozemku. Na tom by nebolo nič zvláštne, kebyže sa pozemok nenachádza priamo v Tatranskom národnom parku. Upozornila na to RTVS.

Aby toho nebolo málo, pozemok sa rozprestiera v piatom stupni ochrany prírody. To predstavuje najvyšší stupeň ochrany, pre ktorý platia najprísnejšie opatrenia.

Informácie hovoria jasne. V V. stupni ochrany je zakázané navyše:

  • zasiahnuť do lesného porastu a poškodiť vegetačný a pôdny kryt,
  • stavať lesnú cestu alebo zvážnicu,
  • zriadiť poľovnícke zariadenie alebo rybochovné zariadenie,
  • osvetľovať bežeckú trať, lyžiarsku trať alebo športový areál,
  • rušiť pokoj a ticho,
  • chytať, usmrtiť alebo loviť živočícha,
  • meniť stav mokrade alebo koryto vodného toku, najmä ich úpravou, zasypávaním, odvodňovaním, ťažbou tŕstia, rašeliny, bahna a riečneho materiálu okrem vykonávania týchto činností v koryte vodného toku jeho správcom v súlade s osobitným predpisom,
  • umiestniť stavbu.

Samozrejmosťou je to, že tam platia aj zákazy z nižších stupňov. Z listu vlastníctva vyplýva, že pozemok je v starom katastri zapísaný ako zastavaná plocha. Ako je to možné?

Pred sto rokmi sa tam totiž nachádzal salaš a pasienky. Spolumajiteľka pozemku sa pre médiá vyjadrila, že si uvedomuje, že sa pozemok predáva ako stavebný, aj keď sa tam stavať nemôže.

Na inzerát reagovala aj správa Tatranského národného parku. Tá uviedla, že realitnú kanceláriu požiadala, aby inzerát stiahla. Zároveň ubezpečila, že na tomto pozemku sa nikdy nič stavať nebude, keďže sa nachádza v budúcej A bezzásahovej zóne. Dnes predpoludním, počas písania tohto článku, bol však inzerát stále dostupný.

Záverom len dodáme, že proti masívnej výstavbe vo Vysokých Tatrách, ale aj v ďalších prírodných lokalitách, bojuje množstvo ľudí, najčastejšie formou petícií. Ochranári totiž apelujú, že takáto výstavba, ohrozuje nielen živočíchov, ale aj rastliny či dokonca zdroje vody.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd