V Telgárte odfúklo strechu. Vietor v obci dosiahol silu orkánu

Veronika Salayová

Víchrica Khusru sa poriadne vyšantila v malebnej slovenskej obci Telgárt, kde vietor v noci dosiahol silu orkánu. Takáto rýchlosť vetra neostala bez následkov. 

Pondelok sa niesol vo veľmi veternom charaktere počasia. Víchrica Khursu, ktorá stále úraduje na našom území, spôsobila viacero škôd ako napríklad vyvalené stromy, popadané konáre, ale aj odfúknutý záhradný nábytok, kontajnery či trampolínu. 

Najsilnejší poryv vetra bol na našom území zaznamenaný na Chopku. Vietor v pondelok po 19.00 hod. presiahol priemernú rýchlosť 140 km/h a maximálnu rýchlosť vietor na Chopku dosiahol v nárazoch až 165,7 km/h.

Veľmi silný vietor však fúkal aj na východnom Slovensku, kde mali hasiči počas včerajších večerných a nočných hodín plné ruky práce. Viaceré cesty boli pre popadané stromy neprejazdné. Maximálne nárazy vetra dosiahli v Košiciach 90,1 km/h a v Prešove 93,7 km/h.

Odniesla si to strecha hotela

Mimoriadne silný vietor namerali počas uplynulej noci aj v Telgárte, kde vietor v nárazoch dosiahol silu 126 km/h, čo zodpovedá sile orkánu. Na to, aby bol vietor klasifikovaný na silu orkánu, musí dosiahnuť priemernú rýchlosť viac ako 117 km/h. V Telgárte dosiahol priemernú rýchlosť 75 km/h, čo zodpovedá sile víchrice, no v nárazoch dosiahol silu orkánu.

Takýto silný vietor v obci však neostal bez následkov. Počas nočnej víchrice odfúklo strechu v miestnom hoteli. Strecha hotela ostala takmer celá odokrytá a poškodená. Našťastie sa počas veternej smršti nikomu nič nestalo. 

Mohlo ísť o padavý vietor

Takýto silný vietor v nižších polohách nie je bežný a vyskytuje sa veľmi zriedkavo. V tejto oblasti mohlo ísť aj o padavý vietor, čo je veľmi nebezpečný jav.

Ten vzniká, keď je prúdenie vzduchu orientované najlepšie kolmo na horský hrebeň. Za vhodných podmienok ako vhodný vertikálny profil teploty a rýchlosť vzduchu sa vzduch na záveternej strane prepadáva.

Na záveternej strane hôr tak vzniká vlna, na ktorej zostupnej časti klesá vzduch popri svahu. Tento padavý vietor je preto rýchlejší, ako vietor na náveternej strane hôr, a spôsobuje veľké materiálne škody. 

Vietor bude na našom území s pribúdajúcimi hodinami ustávať a podvečer by mal úplne zoslabnúť. Všetky aktuálne informácie prinášame v ONLINE prenose

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd