V Texase explodujú stromy: Môže za to počasie

Veronika Salayová

V Texase doslova explodujú stromy sami od seba. Dôvodom je počasie, konkrétne veľmi studené noci, kedy stromy mrznú a náhle sa zlomia, pričom vydávajú zvuk ako pri výstrele zo zbrane. 

Texas aj tento rok zažíva veľmi chladnú zimu, ktorá sa okrem iného prejavuje aj tým, že stromy doslova v Texase explodujú. 

Obyvatelia v okrese Collin v severnom Texase, ktorí zostali bez elektriny v dôsledku zimnej búrky, tvrdia, že zažívajú nezvyčajný jav explodujúcich stromov, informuje NBCDFW.

Zvuk ako výstrel zo zbrane

Počas minulotýždňovej zimnej búrky teploty v Texase klesli hlboko pod bod mrazu a poškodili sa mnohé elektrické vedenia.

Obyvatelia po celom Texase, približne 70-tisíc ľudí, museli prečkať dni a noci, pričom viackrát ich z ticha vytrhol práve zvuk trieštiaceho stromu v okolí. 

Hlasné praskanie počulo mnoho obyvateľov najmä severného Texasu, ktorí tvrdia, že zvuky sa cez noc ozývali viackrát. „Počúvali sme ich celú noc. Znie to ako výstrely,“ povedala jedna z obyvateliek.

Ako k tomuto javu dochádza?

Stromy explodujú, keď voda v miazge stromu zamrzne a začne expandovať vo vetvách stromov, čo vytvára obrovský tlak na vnútornú štruktúru, následkom čoho dochádza k prasknutiu.

Vplyvom silného tlaku môžu dokonca úlomky z roztriešteného stromu odletieť do priestoru, čo môže byť pre zvieratá alebo ľudí v blízkosti takéhoto stromu nebezpečné. 

Takéto explodujúce stromy nie sú novým fenoménom, no mnohí ho nepoznajú. Tento jav poznali napríklad aj staré americké národy, ktorý nazvali prvý spln v roku splnom explodujúcich stromov (angl. moon of cold-exploding trees).

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd