V texaskom meste padali z neba mŕtve ryby. Vysvetlenie je prekvapivé, ale prozaické

Dominik Cenkner

Poriadne prekvapenie zažili ešte minulý týždeň obyvatelia jedného z texaských miest. Počas búrky tam z neba nepadal len dážď, ale aj ryby.

Pomerne vzácna udalosť sa stala v meste Texarkana. Počas búrky začali k veľkému údivu obyvateľov padať z neba aj malé ryby.

„Nemôžem tomu uveriť, nikdy predtým som to nevidela. Niečo ich roztrhalo na kúsky. Boli tu len hlavy a telá bez hláv,“ popísala pre stanicu KSLA miestna obyvateľka Jeanie Tuckerová.

Vysvetlenie hľadali aj ďalší svedkovia tohto takmer apokalyptického výjavu. S vysvetlením však krátko na to prišla radnica mesta.

Za všetkým je vodná smršť

„Zvierací dážď je úkaz, ktorý vzniká, keď malé vodné živočíchy ako žaby, kraby a malé ryby nasaje vodná smršť. Potom prší dole v rovnaký čas ako dážď,“ napísali na Facebook úradníci s výzvou, aby ľudia zasielali fotky rýb.

Za pravdu im dávajú aj meteorológovia. „Nedokážem si predstaviť inú možnosť,“ uviedol meteorológ Michael Berry.

Podľa neho ide o prvý takýto prípad, ktorý si v regióne Ark-La-Tex pamätá. Pre spresnenie, ide o označenie regiónu, v ktorom sa spájajú štáty Arkansas, Louisiana a Texas.

Čo je vodná smršť?

Keď sa rotujúci vír, ktorý vzniká pod búrkovým oblakom nedotýka zeme, hovoríme tomu tromba. V prípade, že sa takýto vír dotkne povrchu zeme, ide o tornádo.

Pokiaľ sa však tornádo nachádza nad vodnou hladinou, resp. sa tromba dotkla vodnej hladiny, označuje sa to ako vodná smršť. Tá svojim správaním pripomína tornádo, ale spravidla býva slabšia než jej pozemský ekvivalent.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd