V Tirolsku hrozí niečo „veľké“. Za posledný mesiac zaznamenali viac ako 350 otrasov

V Tirolsku hrozí niečo „veľké“. Za posledný mesiac zaznamenali viac ako 350 otrasov
Veronika Salayová

V susednom Rakúsku sa takmer nepretržite trasie zem. Počas januára v Tirolsku zaznamenali vyše 350 otrasov. Čo to znamená? Schyľuje sa k niečomu „veľkému“?

V januári 2024 pocítilo obyvateľstvo v Rakúsku výnimočný počet zemetrasení, a to až vyše 350. Väčšina z nich mala epicentrum v Tirolsku, ale otrasy sa vyskytli aj v Štajersku a Korutánsku. 

Séria týchto menších zemetrasení bola zaznamenaná najmä v oblasti Kirchbergstock, západne od jazera Pillersee, od 9. januára, odkedy sa zem mierne trasie takmer nepretržite. Z tohto veľkého počtu zemetrasení malo 7 z nich magnitúdu vyššiu ako 3.

 

Čo sa deje?

Podľa rakúskeho GeoSphere Austria bolo doteraz lokalizovaných viac ako 400 zemetrasení, okolo 350 v januári a vyše 50 vo februári. Citeľné zemetrasenia, ktoré zaevidovali aj obyvatelia, boli v počte 54, pričom 43 z nich bolo v Tirolsku, 9 v Korutánsku a 2 v Štajersku. 

Najsilnejšie zemetrasenie z tejto série nastalo v noci 23. januára o 4:50 h s magnitúdou 3,9, kedy bolo odoslaných aj viac ako 2 000 hlásení, vrátane informácií o menších škodách. 

Toto silné zemetrasenie vyľakalo mnohých ľudí zo spánku a niektoré drobné predmety sa pohli alebo spadli z políc a skriniek, opisovali svedkovia. 

 

Univerzitní vedci a štátna meteorologická a zemetrasná služba GeoSphere Austria už v súčasnosti vyšetrujú najnovšiu sériu zemetrasení a intenzívne pracujú, aby mohli verejnosti priblížiť, či sa k niečomu veľkému schyľuje. 

Nateraz neprišli so žiadnym konkrétnym vysvetlením, no o výsledkoch budú informovať hneď, ako budú môcť. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd