V Toskánsku sú rozsiahle záplavy už druhý mesiac po sebe. Tentoraz za to nemôžu zrážky, ale niečo úplne iné

V Toskánsku sú rozsiahle záplavy už druhý mesiac po sebe. Tentoraz za to nemôžu zrážky, ale niečo úplne iné
Veronika Sádovská

Povodne už druhý mesiac po sebe. Každú z nich ale spôsobil iný živel. Tentoraz to však nebolo vplyvom extrémnych zrážok.

Sme zvyknutí, že záplavy na našom území, a vo väčšine prípadov, vznikajú silnými až extrémnymi zrážkami. Vybriežia sa rieky alebo voda ostáva na povrchu, keď už je pôda ňou úplne nasýtená a viac zrážok sa nestíha vstrebať.

Tentoraz ale v talianskom regióne bojujú s povodňami kvôli inému zemskému živlu. Na vine je silný vietor, ktorý doslova prihnal do ulíc vodu z priľahlého mora. Prímorský región Marina di Pisa, tak bojuje nie so zrážkovou, ale s morskou vodou v uliciach.

Vietor o sile orkánu

Silné nárazy vetra dosahujúce miestami až 112 km/h spôsobili, že morská voda v sobotu zaplavila ulice letoviska Marina di Pisa na severovýchode Talianska. V provincii Pisa vydali oranžové varovanie.

Následky nešťastia v meste odstraňovalo sedem hasičských jednotiek. Do sobotňajšieho poludnia dosiahol počet zásahov, ktoré vykonali, číslo sedemdesiat. Väčšina z nich sa týkala rúcajúcich sa ríms a stromov popadaných pod vplyvom vetra.

Povodeň v Marina di Pisa

„Je to už druhýkrát za posledné týždne, čo provinciu Pisa zasiahli povodne," poznamenal Edoardo Ziello, poslanec talianskej Poslaneckej snemovne z regiónu, citovaný denníkom La Nazione. „Vietor dosahujúci rýchlosť nad 110 kilometrov za hodinu vytvoril abnormálne vysoké vlny, ktoré viedli k ďalšej obrovskej povodni hneď po tej, ktorá nastala pred mesiacom." povedal.

Predchádzajúce záplavy v regióne spôsobil prechod orkánu Ciran nad Európou. Ten si v tomto istom regióne vyžiadal až 5 obetí. 

Prezident Toskánska Eugenio Giani spresnil, že dvaja ľudia prišli o život v obci Montemurlo zhruba 25 kilometrov západne od Florencie, kde sa z koryta vyliala jedna z tamojších riek. 

Najvyšší červený stupeň varovania bol v platnosti na severovýchode krajiny, kým žltý a oranžový stupeň vyhlásili vo väčšine ostatných regiónov vrátane samotného Toskánska, uviedla DPA.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd