V Turecku je zasa rušno. Séria zemetrasení pokračuje vo všetkých kútoch krajiny

Veronika Salayová

Seizmický roj v Turecku pokračuje naďalej, pričom k zemetraseniam dochádza po celej krajine. Zem sa cez víkend triasla pri hraniciach s Jordánskom, ale aj v centrálnej časti Turecka či na juhu pri sýrskych hraniciach. Niektoré z nich dosiahli aj silnejšiu magnitúdu 4+. 

Zemetrasenia s magnitúdou 7,8 a 7,6 zasiahli v ranných hodinách 6. februára 2023 spolu až 11 tureckých juhovýchodných provincií. Dve zemetrasenia v tento „čierny“ deň zmenili život spolu až 13,5 miliónov ľudí v južnom Turecku a v severnej Sýrii.

Len o 14 dní od tejto obrovskej katastrofy zasiahli zničenú krajinu ďalšie dve silné zemetrasenia. Otrasy vtedy zasiahli tureckú južnú provinciu Hatay neďaleko sýrskych hraníc. 

Podľa tureckej vlády doteraz zomrelo v dôsledku zemetrasení viac ako 50 000 ľudí, no je pravdepodobné, že skutočné číslo je oveľa vyššie, keďže sa ešte nenašlo veľa tiel. Zemetrasenie v Turecku podľa oficiálnych údajov zničili alebo trvalo poškodili spolu 230 000 budov.

Aj keď od ničivých zemetrasení ubehol už nejaký čas, neznamená to, že sa zem v Turecku naďalej nechveje. V krajine neustále prebieha seizmický roj a k otrasom dochádza každý jeden deň, aj keď už nie sú natoľko silné, ako boli prvotné zemetrasenia vo februári.

Zem sa chveje nepretržite naprieč celou krajinou

Z času na čas sa objaví aj silnejšie zemetrasenie. Napríklad aj dnes ráno došlo v centrálnej časti Turecka k zemetraseniu s magnitúdou 4,3 s epicentrom 21 km západne od mesta Göksun, informuje EMSC. 

K otrasoch však dochádza v celej krajine. Silnejšie zemetrasenia sa napríklad objavili v priebehu víkendu pri hraniciach s Jordánskom. Jordánske seizmologické observatórium v ​​sobotu potvrdilo, že v údolí Jordánu, severne od Mŕtveho mora, v hĺbke jedného kilometra, došlo k dvom zemetraseniam.

V posledných dňoch až týždňoch dochádza k sérii zemetrasení aj v strednom Turecku, kde sa takmer nepretržite chveje zem. Podľa tureckého úradu pre riadenie katastrof a núdzových situácií (AFAD) došlo k 1. marcu k viac ako 11 000 otrasom.

Očakáva sa, že následné otrasy budú v dohľadnej budúcnosti pokračovať a podľa niektorých odborníkov to môžu byť mesiace, a dokonca aj roky, kým sa jednotlivé tlaky v litosferických doskách vyrovnajú. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd