V Turecku sa prepadla zem a vznikol veľký kráter, ktorý stále rastie. Čo sa deje?

Veronika Salayová

V Turecku sa pred pár dňami prepadla z ničoho nič zem a vznikol veľký kráter, ktorý naďalej naberá na svojej veľkosti. Vzhľadom na nedávne silné zemetrasenia v krajine sa natíska otázka, či má vznik krátera súvis s týmito otrasmi.

Po nedávnych zemetraseniach, ktoré v Turecku naďalej trvajú, aj keď v menšej sile, sa pred pár dňami prepadla zem na ploche približne 1 400 metrov štvorcových.

K udalosti došlo na poli v Seyit Hacı Plateau vo štvrti Karapınar v meste Konya v juhozápadnom Turecku.

Kráter má priemer 40 metrov a hĺbku 12 metrov, pričom sa naďalej mierne zväčšuje. Kráter však, našťastie, vznikol v riedko obývanej oblasti a jeho prípadné zväčšovanie nikoho nateraz neohrozuje. 

Má to súvis so zemetraseniami? 

V uplynulých dňoch zasiahla Turecko séria zemetrasení. 

Na toto miesto teda dorazili odborníci, aby kráter preskúmali a zistili, či to môže mať súvis so sériou zemetrasení v krajine. 

Riaditeľ výskumného a aplikačného centra Obruk Prof. DR. Fetullah Arık z Technickej univerzity Konya povedal agentúre AA, že po preskúmaní terénu nemôže jednoznačne určiť súvis vzniknutého kráteru so zemetraseniami. 

Podľa jeho slov sa zem náhle prepadla 20 dní po veľkom zemetrasení, a teda zrejme nemá nič spoločné s predchádzajúcimi veľkými zemetraseniami ani súčasným zemetrasením.

Je však možné, že kráter bol pripravený zrútiť sa a zemetrasenia mohli teoreticky tento proces urýchliť. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd