V Údolí smrti sa teplota vyšplhala na +53,3 °C. Nový teplotný rekord padol aj v Číne

V Údolí smrti sa teplota vyšplhala na +53,3 °C. Nový teplotný rekord padol aj v Číne
Zuzana Macháčová

Juhozápadné oblasti Spojených štátov zasiahla extrémna vlna horúčav a až 38 miest môže prekonať doterajšie teplotné rekordy. Najhorúcejšie je v kalifornskom Údolí smrti, kde teplomery ukázali +53,3 °C. Avšak extrémne horúco je aj v Číne.

Horúce počasie sužuje juhozápad USA. Správca parku v kalifornskom Údolí smrti, Matthew Lamar, uviedol, že vysoké teploty v posledných dňoch prilákali masy turistov, ktorí chceli zažiť takéto extrémne horúčavy.

V nedeľu teplomery v Údolí smrti, presnejšie vo Furnace Creek, ukazovali +53,3 °C. V roku 1913 bola v Údolí smrti zaznamenaná najvyššia teplota na Zemi, aká bola kedy nameraná, a to  +56,7 °C.

Vo Furnace Creek, ktorý je turistickou atrakciou, je digitálny teplomer. V nedeľu popoludní sa pri ňom zhromaždili desiatky ľudí, aby sa s ním odfotili. Niektorí mali na sebe zo žartu kožušiny.

Horúce počasie v Nevade, Texase aj Arizone

V Las Vegas v Nevade bolo v nedeľu zaznamenaných takmer +47 °C. Bežne preplnené ulice mesta sa zdali byť menej preplnené ľuďmi, pričom ochrankári dohliadali na fontány pred kasínami a hotelmi, aby do nich ľudia neskákali, informoval spravodajský server BBC.

Veľmi horúco je aj v iných lokalitách. V texaskom meste El Paso sa už viac ako mesiac držia teploty okolo +38 °C a viac. Vo Phoenixe v Arizone sa už 17 dní drží teplota nad +43 °C, pričom v nedeľu tam bolo +45,5 °C.