V utorok hrozia Česku mimoriadne silné búrky s nárazovým vetrom

Ľubomír Franko

V utorok večer dorazia do Česka intenzívne búrky. Cez krajinu by sa mal prehnať konvektívny systém, na ktorého čele sa bude vyskytovať siný nárazový vietor. Ten môže spôsobiť škody.

V priebehu utorka sa bude cez oblasť Nemecka a Česka presúvať ďalej na východ studený front. Ten sa postupne začne vlniť a bude sa pozvoľna presúvať ďalej na východ.

Zároveň sa v oblasti francúzsko-nemeckého pohraničia prehĺbi samostatná tlaková níž vo vyšších vrstvách ovzdušia. Po prednej strane tejto níže sa bude do oblasti strednej Európy dostávať teplý a vlhký vzduch.

V utorok veľmi silné búrky

V utorok popoludní sa očakávajú v Česku spočiatku len ojedinelé búrky. Tie budú viazané najmä na hory, no postupne sa môžu vyskytnúť aj ojedinele supercelárne búrky. Tie môžu priniesť aj väčšie krúpy a lokálne silný nárazový vietor.

Vzhľadom na silné výškové prúdenie ale nebudú hlavným nebezpečným javom supercely.

V utorok popoludní sa na juhu Nemecka očakáva vznik rozsiahleho búrkové komplexu, ktorý bude postupovať ďalej na severovýchod.

Vietor môže spôsobiť škody

Na čele tohto búrkového komplexu sa vytvorí línia búrok, ktorá bude prinášať výrazné nárazy vetra.

Mohutný nárazový vietor, ktorý môžu dosiahnuť až cez 100 km/h, by sa mal prehnať naprieč celou krajinou ďalej na sever až severovýchod.

Animáciu postupu tohto silného vetra môžeme pozorovať aj na animácii vyššie.

Výrazné búrky môžu spôsobiť rozsiahle škody, najmä v podobe vyvrátených stromov či poškodených striech.

Naše územie by tieto búrky zasiahnuť nemali. Existuje len malá pravdepodobnosť, že by okrajom zasiahli krajný západ Slovenska. Ďalšie búrky sa ale na našom území očakávajú v stredu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd