V utorok prídu intenzívne búrky do týchto oblastí a potom príde to, na čo dlho čakáte

V utorok prídu intenzívne búrky do týchto oblastí a potom príde to, na čo dlho čakáte
Peter Minárik

Búrky sa na naše územie v pondelok opäť vrátili a búrlivo bude aj v utorok. Búrok by malo byť o čosi viacej, no potom sa počasie zmení a príde to, na čo všetci čakáte.

Na naše územie sa po pokojnom víkende vrátili búrky. Môže za to zmena prúdenia, ktorá v našej oblasti nastala.

Búrky sa tvoria vo vlhšom vzduchu

Zatiaľ čo počas víkendu do našej oblasti prúdil suchší vzduch, ktorý nie je vhodný na tvorbu kopovitej oblačnosti a následných prehánok či búrok, tak v pondelok k nám opäť začal od severu prúdiť vlhší vzduch.

Toto prúdenie je však o čosi chladnejšie ako počas víkendu, a tak sa teploty nešplhali príliš vysoko.

Počas pondelka udrelo na našom území takmer 200 bleskových úderov. Išlo prevažne o orografické a stacionárne búrky, ktoré sa vyskytli v oblasti hôr a prinášali skôr výraznejšie zrážky.

V utorok nás čaká podobná situácia ako v pondelok. Na našom území sa počas popoludnia bude tvoriť kopovitá oblačnosť, z ktorej sa postupne sformujú prehánky a búrky. Búrková činnosť hrozí predovšetkým v Banskobystrickom kraji a na východe Podunajskej nížiny.

oblasti v ktorých hrozia búrky
oblasti v ktorých hrozia búrky

Oveľa výraznejšie búrky sa očakávajú v susednom Maďarsku, kde búrky môžu prinášať aj krúpy či ojedinele aj nebezpečnejšie javy. Na našom území sa očakáva predovšetkým prívalový dážď.

Hrozia nám prvé trópy

Utorok by mal byť posledným dňom, kedy sa budeme nachádzať vo vlhšom prúdení. V ďalších dňoch sa dostaneme pod vplyv tlakovej výše, ktorá zabezpečí na našom území opäť stabilné, prevažne jasné až polooblačné počasie.

Zároveň sa budeme nachádzať aj v teplejšom vzduchu, v dôsledku čoho vystrelia teploty opäť nahor. Na viacerých miestach sa dostanú teploty nad hranicu +25 °C.

V najteplejších regiónoch Slovenska, na juhu, však je predpoklad toho, že sa teploty budú blížiť k tropickej hranici +30 °C. Existuje tak pomerne veľká šanca, že na Slovensku teploty po prvý raz prekročia tropickú hranicu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd