V Yellowstone našli starodávne „obrovské" vírusy

V Yellowstone našli starodávne „obrovské" vírusy
Veronika Sádovská

V obávanej sopke Yellowstone našli starodávne obrie vírusy. Možno ich analýza objasní, ako začal život na ranej Zemi.

Pôvodne sa predpokladalo, že vznik geotermálnych prameňov v Yellowstone nastal približne pred 15 tisíc rokmi. Ako sa však ukázalo, v skutočnosti sa tak stalo oveľa skôr a to pred 1,5 miliardami rokov.

Výskumný tím skúmal deoxyribonukleovú kyselinu z Lemonade Creek, kyslého horúceho prameňa v Yellowstone, ktorý má teplotu +43 °C. Podľa výsledkov obsahovala sekvenciu archeí, rias a mikróbov, ktorá zahŕňala 3,7 tisíc vírusov. Až dve tretiny z nich patrili k tzv. obrím.

 

Dokonalá symbióza

Ako odborníci zistili, k reprodukcii vírusov došlo za účasti červených rias. Toto spojenie sa objavilo pred 1,5 miliardami rokov. Vtedy sa vírusy a riasy vyvinuli tak, že si navzájom požičiavali gény, aby sa prispôsobili horúcemu počasiu a toxickým látkam, ako je arzén.

Deoxyribonukleová kyselina obsahovala 921 genómov, ktoré sa pravdepodobne preniesli medzi hostiteľmi. Experiment potvrdil prítomnosť vírusov na všetkých miestach, kde je bunkový život. Ako odborníci zistili, vznikli na Zemi v rovnakom čase ako jednobunkové organizmy a prispeli k pohybu génov.

 

Nie sú jediné

Nedávno však podobné obrovské vírusy našli aj v úplne opačnom prostredí - v grónskom ľadovci. Aj oni na svoj rast použili riasy, ale tentokrát tie, ktoré rastú v ľade.

Ako vysvetľujú vedci z Aarhus University, s príchodom jari sa v týchto chladných oblastiach prebúdzajú aj sinice, ktoré keď začínajú kvitnúť a vedia doslova začierniť veľké oblasti pokryté ľadom. Takýto "čierny" ľad neodráža až tak dobre svetlo, ale ho pohlcuje, čo znamená, že sa začne topiť. Rýchlejšie topenie ľadu následne zhoršuje globálne otepľovanie.

Autori novej štúdie ale veria, že našli spôsob, ako možno kontrolovať rast siníc a z dlhodobého hľadiska zachrániť časť ľadu pred roztopením. Okrem siníc objavili v ľade aj gigantické vírusy. Výskumníci zatiaľ o týchto vírusoch nevedia veľa, no predpokladajú, že sa živia na siniciach a môžu regulovať ich kvitnutie.

Na rade sú ďalšie výskumy, v ktorých vedci chcú odhaliť ako tieto obrie vírusy fungujú a či ich bude možné použiť na záchranu aspoň časti grónskeho ľadu. Zatiaľ však nemajú jasnú predstavu o tom, aké organizmy tieto vírusy infikujú. Pravdepodobne časť z nich infikuje aj sinice, no to ukážu až ďalšie výskumy, na ktoré sa chystajú.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd