V zimnom období sa zhoršujú príznaky alergií

Zuzana Macháčová

V zimnom období sa ľudia, ktorí majú celoročne alergie cítia obzvlášť zle. Súvisí to s vykurovacou sezónou a dlhším pobytom v interiéri. Profesorka, Ewa Czarnobilska, potvrdila zvýšený výskyt príznakov alergie v tomto období.

Zimné počasie si vyberá svoju daň. Podmienky na cestách sú náročné. Počasie je mrazivé. Toto obdobie je náročné aj pre alergikov. V zime sa zvyšujú príznaky alergie, t. j. roztoče z prachu v domácnostiach a zoonotické alergény, najmä mačky a psy. 

Ewa Czarnobilska, vedúca Centra klinickej a environmentálnej alergológie, uviedla: „Obdobie vykurovania a dlhodobý pobyt v uzavretých miestnostiach zvyšuje koncentráciu alergénnych látok."

Alergia na roztoče a chlpy

Ako uviedol odborník, spomedzi všetkých inhalačných alergií je najčastejšia alergia na roztoče. Ak sa nediagnostikuje dostatočne skoro a nelieči sa, vedie k vzniku bronchiálnej astmy a sekundárnych vírusových a bakteriálnych infekcií.

„Prachové roztoče, ktoré sú alergénne najmä v zime, spôsobujú upchatý nos, sipot a kašeľ, ktorý je najhorší ráno. Avšak tieto príznaky sú spojené s jesennými a zimnými infekciami," vysvetlila Czarnobilska.

Roztoče zomierajú až pri -20 °C. Samotným zmrazením sa však alergény neodstránia. Zostávajú na povrchu predmetov s nízkou teplotou, a preto je potrebné ich dodatočne vyčistiť.

Počas zimného obdobia lekári pozorujú aj zvýšený výskyt alergií na mačky alebo psy. V zimnom období sa domáce zvieratá zdržiavajú dlhšie doma. A to samozrejme zvyšuje vystavenie zoonotickým alergénom. Účinnou liečbou pre tento typ alergie je špecifická imunoterapia.

Stromy, ktoré v zime opeľujú

Obdobie začínajúce začiatkom januára alebo februára je obdobím peľu stromov. Zatiaľ čo kožné prejavy v tomto prípade kvôli viacvrstvovému oblečeniu pociťujeme len zriedka, tieto pele sa účinne vstrebávajú do našich dýchacích ciest a očí, To spôsobuje kýchanie, nádchu, upchatý nos, červené oči a niekedy svrbenie v ušiach.

Účinným spôsobom boja proti zimným alergiám sú čističky vzduchu , ktoré vďaka použitiu vysoko citlivých časticových filtrov dokážu neutralizovať takmer sto percent alergénov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd