Varovanie: Čakajú nás najnebezpečnejšie dni tohto roka na horách, ktoré hrozia tragédiou

Dominik Cenkner

Už niekoľko dní upozorňujeme na to, aby turisti zvážili pobyt na horách. Obzvlášť dnes, keď tam vietor v nárazoch dosahuje aj cez 150 km/h. Horskí záchranári však upozorňujú na vážnejší problém.

Už od nedele sa počasie začne postupne upokojovať. Postupne zoslabne vietor a ustane aj sneženie. Počas týždňa bude síce poriadne mrazivo, ale slnečno. 

A práve preto budú hory mimoriadne nebezpečné. Viac podrobností priniesla Horská záchranná služba.

„V uplynulých dňoch napadlo v niektorých horských oblastiach viac ako 100 - 150 cm snehu, čo spôsobilo veľké lavínové nebezpečenstvo – 4. stupeň. Následne sa pridal silný vietor s rýchlosťou do 150 km/h. Vplyvom silného vetra sa premiestnilo veľké množstvo snehu. Vytvorili sa vankúše, preveje a dosky z vetrom previateho snehu,“ informujú horskí záchranári. 

„V horách očakávame veľké a stredne veľké lavíny, ktoré sa môžu uvoľniť samovoľne, alebo len pri malom dodatočnom zaťažení. Nebezpečné budú rovnako aj miesta, kde sa lavíny bežne nevyskytujú, alebo neočakávajú, napríklad v strmých lesných porastoch. Veľký problém môžu spôsobiť aj malé lavíny s krátkou dráhou, končiace v terénnych pascách,“ spresňujú.

Najnebezpečnejší týždeň roka

Horskí záchranári vychádzajú zo štatistík, z ktorých vyplýva jedno. Najviac nešťastí na horách nastáva v prvých dňoch po veľkom snežení.

Presne táto situácia od pondelka môže nastať. V nočných hodinách klesnú teploty až na -20 °C a cez deň za slnečného žiarenia na -7 °C. Nasledujúci týždeň teda môžeme očakávať slnečné počasie, ktoré bude lákať ľudí do hôr. 

Záchranári upozorňujú na dve veci

Tí, ktorí v horách pomáhajú ľuďom dlhé roky, upozorňujú na dve podstatné skutočnosti.

„Aktivity v horách bude komplikovať aj veľké množstvo snehu, v ktorom je náročné pohybovať sa bez lyží alebo snežníc, a to aj na krátku vzdialenosť. Brodenie sa v hlbokom snehu dokáže vyčerpať sily človeka za pár desiatok minút,“ spresňuje HZS. 

Povinnosťou by mala byť lavínová výbava, lavínový vyhľadávací prístroj, sonda, lopata, lekárnička, nabitý telefón a aplikácia Horskej záchrannej služby v ňom. 

„Otvorené zjazdové trate sú bezpečné, ale dôrazne neodporúčame opúšťať ich a skúšať lyžovať vo voľnom teréne. Mnohé lyžiarske strediská majú v mapách tzv. freeridové zóny, do ktorých zásadne neodporúčame akýkoľvek vstup,“ dodávajú horskí záchranári nakoniec.

Zákaz vstupu do poľských Tatier

Pre silné sneženie a vysoké riziko pádu lavín zakázali turistom stup do celého poľského Tatranského národného parku (TPN). Informuje o tom TASR.

Poľská tatranská horská služba (TOPR) v sobotu ráno uviedla, že pokračujúce husté sneženie v kombinácii so silným vetrom zvýšilo riziko pádu lavín.

Na poľskej strane Tatier aktuálne platí štvrtý lavínový stupeň na päťstupňovej škále. V horských oblastiach na juhu Poľska intenzívne sneží už od piatka.

Rýchlosť vetra v oblasti poľského Tatranského národného parku môže dosiahnuť až 100 kilometrov za hodinu a hĺbka snehu v niektorých lokalitách už presiahla 155 centimetrov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd