Varovanie: Orkán PIT práve teraz na Slovensku chytá druhý dych. Vietor bude extrémny

Peter Minárik

Hlavnou správou dnešného dňa bude orkán PIT, ktorý v strednej Európe spôsobí škody hneď na viacerých miestach nášho územia. Mimoriadne silný vietor začína na našom území naberať na sile a o chvíľu nás čaká to najhoršie počasie z celého týždňa.

Zatiaľ čo počas včerajšieho dňa bola hlavnou témou kalamita, tak dnes to bude predovšetkým silný vietor. Ten sa síce rozfúkal už včera, kedy bolo veterno na horách a na západnom Slovensku, no v porovnaní s tým, čo nás čaká dnes to bol len slabý odvar. Priamo cez Poľsko, Ukrajinu až nad Balkán sa presúva stred tlakovej níže a práve jej blízkosť prinesie veľmi silný vietor.

Počas včerajšieho dňa bolo veterno najmä na horách, no okrem vypnutých lanoviek vietor výraznejšie škody nenapáchal a to ani v nižších polohách západného Slovenska, kde sa nárazy vetra pohybovali do 80 km/h.

Dnes to však bude diametrálne odlišné. Vietor bude výrazne silnejší a dosiahne dokonca silu orkánu. Vietor by mal začať spôsobovať škody aj v mestách.

Na západe a východe bude vietor páchať škody

Práve teraz začína vietor naberať na sile v oblasti západného Slovenska a postupne sa rozfúka aj na východnom Slovensku. Veterno je už prakticky na celom území a poryvy vetra sa pohybujú do rýchlosti 80 km/h. V nasledujúcich minútach však bude vietor ešte silnejší a bude dosahovať nárazy o sile víchrice.

Najsilnejšie poryvy vetra by na západnom Slovensku mali byť zaznamenané medzi 8:30 až 11:00 a na východe medzi 10:00 až 14:00. Následne by mal začať vietor mierne slabnúť, no definitívne sa vietor upokojí až v nočných hodinách.

Poryvy vetra by mali lámať konáre a vyvracať menšie stromy. Na cestách si dajte pozor na silný bočný vietor. Určite sa vyhýbajte stromom a najlepšie urobíte ak minimálne do poludnia zostanete doma. Až potom dôjde k zlepšeniu počasia.

Na horách čakajte orkán

Ešte nebezpečnejšia situácia nás čaká na horách. Tu budú poryvy vetra dosahovať až silu orkánu. Numerické modely avizujú, že nie je vylúčené to, že na hrebeňoch Vysokých či Nízkych Tatier dosiahnu poryvy vetra rýchlosť až 170 km/h.

Podmienky na našich horách budú počas dnešného dňa doslova extrémne a tak sa horám určite vyhnite. Vietor môže v horských oblastiach vyvracať stromy a očakáva sa aj prerušenie dodávok elektrickej energie.

Snehová fujavica ochromí sever

Severné Slovensko včera bojovalo so snehovou kalamitou a dnes príde ďalšie nepríjemné počasie a to snehová fujavica. Na severe bude aj počas dnešného dňa snežiť, no intenzita sneženia by už mala byť o čosi slabšia.

Problémom však bude to, že silný vietor sa rozfúka aj na severe a keďže sa v okolí ciest nachádza veľa snehu, ktorý je na severe prevažne prachový, tak na cestách hrozia snehové jazyky a záveje.

Podmienky na cestách severného Slovenska tak dnes rozhodne výrazne lepšie nebudú. Hrozí, že kombinácia vetra a sneženia spôsobí výskyt bielej tmy a dohľadnosť tak bude mizivá. Aktuálne informácie sledujte v ONLINE prenose tu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Zajtra
Prehánky
26 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
27 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Oblačno
24 °C / 6 °C
Monika
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd