Varovanie pred búrkami v Melbourne: Môžu byť nebezpečné pre astmatikov

Veronika Sádovská

Silné búrky v austrálskom štáte Viktoria už spôsobili aj výpadky prúdu pre asi 32 000 domácností. Nebezpečné však môžu byť aj pre astmatikov.

Podľa miestnych úradov by mali astmatici a ľudia trpiaci sennou nádchou počas nasledujúcich dní zostať doma. Pri nevyhnutnom vychádzaní napríklad na nákup by mali so sebou nosiť inhalátor.

Po celom štáte vyčíňajú silné búrky, ktoré môžu spôsobiť problém práve tejto skupine ľudí. Ako? Silný vietor zachytáva veľké množstvo peľov z tráv a kvetov, ktoré majú práve teraz vegetačné obdobie. Ich množstvo môže teda ľuďom s alergiami a astmou spôsobiť vážne zdravotné komplikácie.

Neskôr počas týždňa sa búrky presunú ku Canberry. V hlavnom meste Melbourne je riziko mierne, zatiaľ čo oveľa vyššie na juhozápade a severe štátu, kde úrady vydali aj nariadenie, aby občania ostali doma.

Rovnako  na svojej webovej stránke vyzvali obyvateľov, aby si vytvorili tzv. akčný plán, plánovali svoje nákupy a pri východe z domu nosili so sebou inhalátor. Tým, ktorí majú len slabší priebeh ochorenia odporúčajú, aby pri zhoršení stavu vyhľadali lekára.

Astmatické prejavy pri búrkach sú spojené s veľkým množstvom peľu v ovzduší, ale aj s konkrétnym typom búrok, ktorý je sprevádzaný silným vetrom. Pri tejto kombinácii sa čiastočky peľu usadia hlboko v pľúcach a spôsobia silnú reakciu podobnú astme.

V novembri 2016 pri takýchto búrkach došlo k preťaženiu miestneho zdravotníckeho systému. Tisícky pacientov nárazovo prišli s problémami s dýchaním, dokonca 10 ľudí aj zomrelo. Nemocnice zažili nárast o vyše 600%.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd