Včerajšie zemetrasenie v Japonsku spôsobilo množstvo škôd. Zranili sa desiatky ľudí

Dominik Cenkner

Včera popoludní sa na východnom pobreží Japonska triasla zem. Zemetrasenie spôsobilo množstvo škôd, pričom len bez prúdu ostalo približne milión domácností.

V sobotu, neskoro večer miestneho času, zasiahlo pobrežie východného Japonska blízko Fukušimy zemetrasenie o sile 7,1 stupňa magnitúdy.

Epicentrum otrasov sa podľa dostupných údajov nachádzalo 73,9 km severovýchodne od Namie, pobrežného mesta vzdialeného 60 kilometrov od Fukušimy v hĺbke približne 60 km.

Keďže išlo o pobrežnú oblasť, miestnym ihneď napadlo, či ich neohrozí aj prípadná vlna tsunami. Našťastie sa tak nestalo. Ani úrady nevydali pred tsunami varovanie.

Otrasy však boli pomerne silné. Ľudia ich cítili aj v približne 250 km vzdialenom hlavnom meste - Tokiu. Tam zrejme spôsobili aj najväčšie škody.

Úrady totiž informovali, že približne milión domácností v danej oblasti zostalo bez elektrického prúdu. Našťastie, nie sú k dispozícii žiadne správy o úmrtiach.

Zemetrasenie si však vyžiadalo desiatky zranených. V tomto smere sa informácie rôznia, ale miestne médiá informujú o zhruba dvadsiatke ľudí, ktorých museli ošetriť v nemocnici.

Obyvatelia sa však po otrasoch báli o elektráreň vo Fukušime. V živej pamäti totiž ešte stále majú zemetrasenie z roku 2011.

11. marca vtedy Japonsko zasiahlo zemetrasenie o sile 9,0 magnitúdy. Pri zemetrasení prišlo o život 20 000 ľudí, státisíce z nich prišlo o svoje domovy.

Práve v spomínanej elektrárni vplyvom otrasov došlo ku roztaveniu troch reaktorov, pričom sa do ovzdušia dostali rádioaktívne látky. Išlo preto o najhoršiu jadrovú katastrofu v krajine.

Našťastie, včerajšie zemetrasenie chod elektrárne neochromilo. Kompetentní uviedli, že nezaznamenali žiadne výkyvy ani anomálie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd