Večer bude divoký. Hrozia totiž silné búrky, no na Slovensko prídu až zajtra

Peter Minárik

V priebehu večerných hodín sa v západnej Európe začne formovať rozsiahla búrková činnosť, ktorá môže priniesť veľmi nebezpečné búrky. Na našom území v najbližších hodinách ešte nič nehrozí, ale počasie sa na našom území začne kaziť v priebehu zajtrajšieho popoludnia a búrky hrozia taktiež.

Cez Európu sa tiahne rozsiahly studený front, ktorý prináša do západnej a juhozápadnej Európy chladnejší vzduch a naopak do tej východnej časti, kde sa nachádzame aj my teplý vzduch. Na tomto studenom fronte však už o pár hodín začnú vznikať pomerne výrazné búrky, ktoré budú veľmi nebezpečné.

Pred búrkami vydala varovanie aj meteorologická služba Estofex, ktorá počíta aj s nebezpečnými javmi ako veľké krúpy, či silné poryvy vetra. Podmienky sú však natoľko ideálne, že nie je možné vylúčiť ani tornáda.

Búrky sa ozvú dnes večer

Nateraz je situácia v západnej Európe veľmi pokojná. Ovplyvňuje nás studený front, na ktorom sa už po 16:00 začnú v oblasti východného Francúzska formovať pomerne intenzívne búrky. Tie budú postupovať smerom k severu a postupne sa budú rozširovať.

 

Najnebezpečnejšie búrky sa očakávajú vo večerných hodinách, po západe Slnka, kedy by sa nad východným Francúzskom mala sformovať výrazná línia búrok, ktorá bude smerovať nad Benelux.

Aj meteorologická služba Estofex vystríha pred veľmi nebezpečnými sprievodnými javmi, ktoré môžu búrky priniesť. Vo východnom Francúzsku hrozí výskyt veľmi veľkých krúp, silného nárazového vetra a ojedinele nie je vylúčený ani výskyt tornáda.

Podmienky na búrky sú však dnes večer aj v mnohých ďalších oblastiach. Búrky hrozia v celej západnej Európe, či v Stredomorí. Na našom území bude v nadchádzajúcich hodinách ešte pokojné počasie, ale len dočasne.

očakávaný výskyt búrok na dnešný deň
očakávaný výskyt búrok na dnešný deň, zdroj: Estofex
 

Vo štvrtok prídu búrky aj ku nám

Studený front sa v priebehu zajtrajšieho dňa dostane o pár stoviek kilometrov bližšie k nášmu územiu a v našej oblasti sa počas popoludnia začnú tvoriť predfrontálne búrky.

Nás bude zaujímať predovšetkým popoludňajší vývoj v oblasti Maďarska, odkiaľ môžu postupne búrky doraziť až nad naše územie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd