Večer dorazí studený front. Do nedele sa výrazne ochladí

Ľubomír Franko

V priebehu noci zo soboty na nedeľu dorazí na územie Slovenska studený front a s ním spojené ochladenie. Teploty poklesnú na celom území, no ochladenie dlho nepotrvá.

V oblasti Nórskeho mora a severnej Škandinávie sa v sobotu bude nachádzať hlboká tlaková níž. Po jej okraji začne postupovať do strednej Európy studený front.

Ten prinesie na viaceré miesta búrky, ktoré môžu byť aj na našom území intenzívne. Okrem búrok ale očakávame aj výraznejší pokles teplôt.

Postup studeného frontu na synoptickej mape, zdroj: ČHMÚ
Postup studeného frontu na synoptickej mape, zdroj: ČHMÚ

Front by mal doraziť na naše územie približne po desiatej hodine večer a v priebehu noci na nedeľu sa presunie naprieč celým územím ďalej na juhovýchod.

Ochladí sa aj o 10 °C 

Front prinesie výrazné ochladenie najmä do najsevernejších okresov a na severovýchod Slovenska. Maximálne denné teploty by mali v nedeľu dosiahnuť od +13 °C na severe po +22 °C v najteplejších oblastiach na juhozápade a juhu Slovenska.

Oproti sobote tak teploty poklesnú v priemere o 5 až 10 °C, pričom najviac by sa malo ochladiť na Orave, Liptove a na Spiši.

Maximálne denné teploty v nedeľu
Maximálne denné teploty v nedeľu

Ochladenie ale dlho nepotrvá. Už v pondelok a utorok k nám po okraji tlakovej výše so stredom nad západnou Európou začne opäť prúdiť teplý vzduch. Maximálne denné teploty tak pôjdu nahor a už v utorok môžu opäť dosiahnuť až +30 °C.

Zvyšok týždňa by mal byť teplotne vysoko nadpriemerný a očakáva sa, že do konca týždňa môžeme prežívať teploty od +25 do +31 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd