Večer príde nebezpečné počasie. Platia výstrahy najvyššieho stupňa

Večer príde nebezpečné počasie. Platia výstrahy najvyššieho stupňa
Peter Minárik

Do našej oblasti sa rúti nebezpečné počasie, ktoré už práve v týchto chvíľach začína vystrájať v niektorých oblastiach. Po západe Slnka sa však situácia výrazne zhorší.

Najmä Slovensko a Česko dnes večer a v nočných hodinách čaká veľmi nebezpečné počasie, ktoré môže komplikovať dopravu a spôsobí aj problémy v dodávkach elektrickej energie.

Na vine je postupujúci frontálny systém, ktorý prinesie na naše územie zrážky.

Problémom však je to, že oveľa rýchlejšie sa začne nad naše územie nasúvať studený vzduch, ktorý sa z fyzikálneho hľadiska najskôr dostane do nižších vrstiev. Najkomplikovanejšie to bude na západe.

Hrozí nebezpečný mrznúci dážď

Počasie v nadchádzajúcich hodinách ovplyvní studený front, ktorý po 20:00 prinesie prvé zrážky do severozápadného Slovenska. Pršať začne najmä v Žilinskom kraji, no tu sa pomerne rýchlo bude ochladzovať a zrážky prejdú do sneženia.

Iná situácia bude na západnom Slovensku. Tu sa totiž taktiež začne ochladzovať, ale chladný vzduch najskôr zatečie do spodných vrstiev a až v ranných hodinách sa vrstvy premiešajú a ochladí sa aj vo výškach. Toto predstavuje veľké nebezpečenstvo.

Teploty na západe sa po 20:00 budú pohybovať od 0 do -2 °C, pričom tesne pri zemi môže byť ešte chladnejšie. Dážď, ktorý sa bude na západe vyskytovať tak bude vytvárať ľadovú škrupinu.

Platia výstrahy najvyššieho stupňa

Najviac postihnuté oblasti mrznúcim dažďom bude južné Poľsko, celá Morava, východné Rakúsko a západné Slovensko. Na Morave platí pred mrznúcim dažďom najvyššia výstraha 3. stupňa.

Tu začne pršať už okolo 18:00. Na severozápade Slovenska začne pršať okolo 20:00 a na západné Slovensko sa mrznúci dážď dostane okolo 22:00.

Najintenzívnejší mrznúci dážď sa očakáva okolo polnoci. Na cestách západného a severozápadného Slovenska si tak vo večerných hodinách dajte veľmi veľký pozor. Viac o situácii v jednotlivých okresoch Slovenska nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd