Večer sa výrazne ZHORŠÍ POČASIE. Poriadne sa rozprší a hrozia nám aj BÚRKY. Zmena bude prudká

Peter Minárik

Priamo nad našou oblasťou sa vo večerných hodinách začne prehlbovať tlaková níž. Stred tejto tlakovej níže bude počas noci postupovať cez naše územie smerom k severovýchodu a dočkáme sa výdatných zrážok a zrejme aj búrok.

Po víchrici Wolfgang, ktorá počasie na našom území ovplyvňovala v priebehu uplynulých hodín a priniesla do severných okresov Slovenska energetickú kalamitu sa dnes počasie zlepšilo. Teploty sa na viacerých miestach dostávali nad hranicu +20 °C.

Táto zmena však bude len dočasná. Už o pár hodín nás čaká zásadná zmena vo vývoji počasia. Priamo nad nami sa bude prehlbovať tlaková níž, ktorá sa postará o búrky a lejak.

Tlaková níž prinesie lejak a búrky

K výraznému prehlbovaniu tlakovej níže by malo dochádzať vo večerných hodinách nad centrálnym Rakúskom. Následne sa tento stred tlakovej níže bude presúvať cez Moravu a severozápadné Slovensko nad Poľsko.

To spôsobí, že nás čakajú zrážky hneď z dvoch smerov. Večer a v noci k nám postúpia od juhu, no počas zajtrajšieho dňa budú zrážky v podobe prehánok, či búrok postupovať nad naše územie od severozápadu, keďže stred tlakovej níže bude už nad Poľskom.

V nadchádzajúcich hodinách čakajú naše územie významné zrážky, ktoré môžu dokonca rozvodniť vodné toky. Okrem toho počítajte aj s možnými búrkami.

Najviac naprší na strednom Slovensku

Prvé zrážky sa očakávajú na juhu Slovenska už po západe Slnka. V priebehu nočných hodín sa postupne rozprší na mnohých miestach nášho územia. Zrážky budú sústredené nad stredné Slovensko, ako vidieť aj na mape očakávaných zrážkových úhrnov. Tu by mohlo spadnúť až do 80 mm zrážok. Ako vidieť na mape, tak najmenej zrážok sa očakáva na západe .

očakávané zrážkové úhrny počas víkendu
očakávané zrážkové úhrny počas víkendu

Zrážky, ktoré vo večerných hodinách dorazia nad naše územie budú intenzívne. Liať teda bude ako z krhly, čo môže rozvodniť vodné toky, no zaujímavé je, že sa môžu vyskytnúť aj búrky.

Búrky hrozia v noci vo vnorenom zrážkovom poli, no vytvárať sa môžu aj samostatné búrkové jadrá a to na okraji zrážkového poľa, predovšetkým nad Moravou a nad západným Slovenskom.

Aktuálne to vyzerá tak, že búrky sa očakávajú najmä skoro ráno a počas zajtrajšieho popoludnia. V noci sa tak pripravte na ďalšie zhoršenie počasia, ktoré prinesie aj výrazné ochladenie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd