Večerné čiastočné zatmenie Mesiaca nebude viditeľné všade. V týchto regiónoch bude počasie priať

Večerné čiastočné zatmenie Mesiaca nebude viditeľné všade. V týchto regiónoch bude počasie priať
Peter Minárik

Vo večerných hodinách čaká naše územie čiastočné zatmenie Mesiaca. Na to, aby bolo zatmenie viditeľné však bude musieť dopomôcť počasie. V dôsledku neho však nebude možné zatmenie Mesiaca pozorovať všade.

Počas dnešného večera sa môžete tešiť hneď na dve významné udalosti. Milovníci dlhšieho spánku si dlhšie pospia vďaka zmene času a fanúšikovia nočnej oblohy budú môcť pozorovať čiastočné zatmenie Mesiaca.

To však bude viditeľné len v oblastiach, kde tomu dopomôže počasie.

Čo je čiastočné zatmenie Mesiaca?

Pri čiastočnom zatmení Mesiaca prechádza Mesiac čiastočne tieňom Zeme. Zem, Mesiac a Slnko sú v takom postavení, že len časť Mesiaca je zakrytá zemským tieňom.

V dôsledku toho sa jedna časť Mesiaca stáva tmavšou, zatiaľ, čo zvyšok ostáva svetlý.

K zatmeniu Mesiaca dôjde vo večerných hodinách, no len za predpokladu, že bude priať aj oblačnosť. 

Kedy a kde ho uvidíme?

Dnešné čiastočné zatmenie Mesiaca začne o 21:35 a bude trvať približne hodinu a 17 minút. Mesiac vstúpi do zemského tieňa na približne 12% svojho priemeru. Maximum zatmenia bude o 22:14.

Podľa aktuálnej predpovede to vyzerá tak, že vo večerných hodinách začne nad naše územie od severozápadu pribúdať oblačnosť. O 22:00, kedy bude maximum vrcholiť bude najviac oblačnosti na Záhorí, na Považí a na Kysuciach, či na Orave.

očakávaná oblačnosť nad našim územím
očakávaná oblačnosť nad našim územím

Viac oblačnosti bude mať celý Žilinský kraj, severné okresy Banskobystrického kraja, cely Trenčiansky kraj a severné okresy Trnavského kraja. Na zvyšku územia by mala prevládať prevažne jasná až polooblačná obloha.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd