Vedci bijú na poplach. Vstupujeme do šiesteho masového vymierania živočíchov

Vedci bijú na poplach. Vstupujeme do šiesteho masového vymierania živočíchov
Zuzana Macháčová

Podľa nového výskumu medzinárodného tímu biológov hrozí takmer polovici živočíšnych druhov na Zemi vyhynutie. Vedci bijú na poplach. Sme krok od ďalšieho masového vymierania a zodpovedný je za to predovšetkým človek.

Výsledky najnovšej štúdie boli v pondelok uverejnené v časopise Biological Reviews. Medzinárodný tím biológov, okrem iného zo Severného Írska a Uruguaja, analyzoval populačnú dynamiku viac ako 71 000 živočíšnych druhov. Tie zastupujú všetkých päť skupín stavovcov (cicavce, vtáky, plazy, obojživelníky, ryby) a hmyz.

Výsledok bol alarmujúci, zistilo sa, že živočíchy vymierajú oveľa rýchlejšie, ako sa predpokladalo. Pričom až 48 % druhov ubúda. Iba o 3 % druhov sa dá povedať, že ich populácia sa zvyšuje.

Šieste masové vymieranie

Podľa autorov štúdie ich výsledok vedie k rastúcemu konsenzu, že život na Zemi vstupuje do obdobia šiesteho masového vymierania. Za poslednú pol miliardu rokov došlo na Zemi už k piatim masovým vymieraniam druhov.

K prvému došlo na konci ordoviku, približne pred 444 miliónmi rokov a k zatiaľ poslednému, piatemu, na konci kriedy, približne pred 66 miliónmi rokov. Pri piatom masovom vymieraní vyhynuli približne tri štvrtiny rastlinných a živočíšnych druhov na našej planéte.

V čom sa podľa vedcov líši nové šieste vymieranie od predchádzajúcich? „Je to prvé, ktoré priamo spôsobil jediný druh, a tým je človek,"  zdôrazňujú výskumníci. Napríklad piate vymieranie, kriedové, bolo podľa zistení vedcov výrazne ovplyvnené asteroidom. 

Zvieratá ohrozené vyhynutím

Biológovia sa potom zamerali na tie druhy zvierat, ktoré nie sú považované za ohrozené vyhynutím, ale ich populácie rýchlo klesajú, uviedol pre CNN spoluautor správy Daniel Pincheira-Donoso.

Takto formulovaný problém viedol vedcov k záveru, že až 33 % druhov, ktoré sú v zozname ohrozených druhov Medzinárodnej únie na ochranu prírody (IUCN) klasifikované ako „neohrozené", je v skutočnosti už ohrozených vyhynutím.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd