Vedci chcú preskúmať vzácny asteroid. Ten má väčšiu hodnotu ako celá svetová ekonomika

Vedci chcú preskúmať vzácny asteroid. Ten má väčšiu hodnotu ako celá svetová ekonomika
Zuzana Macháčová

NASA spúšťa unikátnu misiu, ktorá by mohla zmeniť našu spoločnosť. Vzácny asteroid dostal prezývku „zlatý asteroid“. 

V októbri 2023 by NASA mala spustiť misu Psyche. Jej cieľom je nájsť a preskúmať asteroid, ktorý podľa predpokladov obsahuje množstvo vzácnych kovov, okrem iného aj zlato. 

Pôvodný štart bol naplánovaný na september 2022, ale misia k rovnomennému asteroidu bola minulý rok zrušená po odkladoch vývoja a testovania letového softvéru. 

NASA však prišla s dobrými správami. Nová upravená misia je pripravená na spustenie. „Na nezávislú revíznu komisiu urobila ohromný dojem výkon celej organizácie JPL a Caltech. Záväzok a vedenie celého procesu reakcie zo strany riaditeľa a vrcholového manažmentu JPL sa považuje za svetovú triedu,“ píše sa v správe.

Kozmická loď začne finálnu montáž, testovanie a štartovacie operácie tento mesiac v zariadení pre vesmírne operácie Astrotech neďaleko Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Tajomstvo Psyche

Asteroid Psyché sa nachádza v páse asteroidov medzi Marsom a Jupiterom. Je široký 226 km a otáča sa na stranu. Odhaduje sa, že ho tvorí zmes železa, niklu a zlata. Tento asteroid by mohol byť vzácnym príkladom jadra planéty, ktorá zanikla po kataklizmatickej zrážke dvoch veľkých telies.

Dokonca sa hovorí, že Psyche by mohol mať nepredstaviteľnú hodnotu, a to až 10 000 kvadriliónov dolárov. Je to oveľa viac v porovnaní so svetovou ekonomikou, ktorá má hodnotu približne 105 biliónov dolárov.

Plány spustenia

Sonda bude štartovať z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride. Raketa Falcon Heavy by mala preletieť okolo Marsu a doraziť k asteroidu v auguste 2029. 

Preletí okolo Marsu za pomoci gravitácie a doraziť by mala k asteroidu v auguste 2029. Potom strávi 26 mesiacov na obežnej dráhe a bude vykonávať pozorovania z rôznych nadmorských výšok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd