Vedci chcú zmeniť stupnicu hurikánov, ktoré sú čoraz silnejšie. Vznikne nová kategória MEGAHURIKÁN?

Vedci chcú zmeniť stupnicu hurikánov, ktoré sú čoraz silnejšie. Vznikne nová kategória MEGAHURIKÁN?
Veronika Salayová

Klimatické zmeny by mohli spustiť novú vlnu „megahurikánov“. Tie sú také silné, že vedci navrhujú, aby na ich meranie vznikla nová kategória na stupnici hurikánov. Doterajšia stupnica pre tieto megahurikány už vraj nestačí...

Od 70. rokov 20. storočia používa Národné centrum pre hurikány Saffir-Simpsonovu škálu na meranie hurikánov na stupnici od 1 do 5.

Táto Saffir-Simpsonova stupnica vetra pre hurikány je najpoužívanejšou metrikou na varovanie verejnosti pred nebezpečenstvom tropických cyklónov. 

Teraz však vedci z Národného laboratória Lawrence Berkeley tvrdia, že rozsah by sa mal rozšíriť tak, aby zahŕňal hurikány kategórie 6, uvádza sa v novej štúdii

 

Dôvodom je, že doterajšia stupnica je už nepostačujúca vzhľadom na to, že hurikánu sú v dôsledku klimatických zmien čoraz silnejšie.

Vznikne nová kategória?

Dr. Wehner a jeho spoluautor štúdie navrhujú, aby sa stupnica rozšírila o kategóriu 6, ktorá by zahrňovala tzv. megahurikány, ktoré dosiahnu rýchlosť vetra nad 309 km/h. 

V poslednom desaťročí by do tejto novej kategórie bolo zahrnutých iba 5 búrok, ale vedci tvrdia, že riziko sa bude zvyšovať s otepľovaním klímy a takýchto megahurikánov bude časom pribúdať.

 

Doteraz platná 5. kategória, vyhradená pre najničivejšie hurikány, začína rýchlosťou od 252 km/h. Horná hranica zatiaľ nie je obmedzená. 

Pre zavedenie tejto novej kategórie však bude prebiehať ešte viacero výskumov a diskusií medzi odborníkmi, ktorí zhodnotia a posúdia vznik 6. kategórie pre hurikány. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd