Vedci našli mikroplasty vo všetkých skúmaných semenníkoch. Môže to mať vplyv na plodnosť

Vedci našli mikroplasty vo všetkých skúmaných semenníkoch. Môže to mať vplyv na plodnosť
Dominik Cenkner

Americkí vedci objavili mikroplasty vo všetkých skúmaných ľudských a psích semenníkoch. Domnievajú sa, že môžu mať súvis s poklesom počtu spermií u mužov po celom svete a teda znižovať ich plodnosť, uvádza nová štúdia. Informáciu priniesla TASR.

Mikroplasty sú drobné kúsky plastu od jedného nanometra do piatich milimetrov potenciálne škodlivé pre oceány a vodnú faunu a flóru, uvádza americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA). Môžu pochádzať z rôznych zdrojov, napríklad z väčších kusov plastov rozpadávajúcich sa na stále menšie a menšie kusy.

Veľké množstvo plastového odpadu v životnom prostredí spôsobilo rozšírenie mikroplastov po celej planéte, od vrcholu Mount Everestu po dno Mariánskej priekopy. „Spočiatku som pochyboval o tom, že by mikroplasty vôbec mohli preniknúť do rozmnožovacej sústavy. Keď som však dostal výsledky analýzy u psov, bol som prekvapený. Ešte viac ma ale prekvapili výsledky analýzy u ľudí,“ vyhlásil profesor Jü Siao-čung z UNM.

Vedci z University of New Mexico (UNM) v Spojených štátoch testovali 23 ľudských semenníkov a 47 psích semenníkov. Psie semenníky pochádzali z kastrácií zvierat, ľudské semenníky z pitiev mužov vo veku 16 až 88 rokov vykonaných v roku 2016. Vedci skúmali ľudské vzorky po uplynutí zákonom určenej lehoty ich uchovávania a následne ich zničili.

 

Výsledky novej štúdie publikované v odbornom žurnále Toxicological Sciences uvádzajú, že koncentrácia mikroplastov v ľudských semenníkoch dosiahla takmer trojnásobok koncentrácie mikroplastov v psích semenníkoch.

Mikroplasty a plodnosť

Členovia výskumného tímu najskôr rozpustili vzorku tkaniva, potom skúmali plastové rezíduum. Ľudské vzorky obsahovali 330 mikrogramov plastov na gram telesného tkaniva, psie 123 mikrogramov. Najčastejšie sa vo vzorkách objavil polyetylén (PE) používaný na výrobu plastových fliaš a vreciek, druhým najčastejším odhaleným plastom bol polyvinylchlorid (PVC).

„PVC môže uvoľňovať množstvo chemikálií narúšajúcich spermatogenézu (tvorbu spermií) a obsahuje endokrinné disruptory (látky narúšajúce endokrinologický systém),“ vysvetľuje Jü. Dlhodobé skladovanie ľudských semenníkov znemožnilo analýzu množstva spermií vo vzorkách, analýza vzoriek psích semenníkov kontaminovaných mikroplastmi však preukázala výrazne nižší počet spermií ako vo vzorkách, ktoré kontaminované neboli.

Počet spermií u mužov klesá už niekoľko desiatok rokov. Množstvo štúdií doteraz označovalo za vinníka chemické znečistenie.

Mikroplasty sú doslova všade

Predchádzajúci výskum zistil, že čiastočky mikroplastov prenikajú do ľudského tela v potrave, vode aj vo vdychovanom vzduchu. Vedci nedávno odhalili prítomnosť mikroplastov v ľudskej krvi, placente a materskom mlieku, čo poukazuje na rozsiahlu kontamináciu ľudských tiel mikroplastmi.

 

Tie sa napríklad pri vdychovaní môžu zachytávať v tkanivách a spôsobovať zápaly podobne ako iné vzdušné kontaminanty. Štúdia zverejnená v marci v časopise Nature varuje pred výrazne vyšším rizikom mŕtvice, infarktu a predčasnej smrti u ľudí, ktorých cievy boli kontaminované čiastočkami mikroplastov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd