Na vrchole podmorskej hory vedci objavili nový koralový útes, ktorý je plný života

Zuzana Macháčová

Vďaka vedeckej expedícii bol v pondelok pri pobreží Galapág objavený dva kilometre dlhý, doteraz neznámy koralový útes. Ukázalo sa, že prevažne prežil dynamické podmienky a je plný života. Odborníci odhadli, že koral by mohol byť starý až niekoľko tisíc rokov.

Hlbokomorská vedecká expedícia našla prvý úplne nedotknutý koralový útes dlhý približne dva kilometre. Útes je v hĺbke 400 metrov a nachádza sa na vrchole podmorskej hory. José Davalos, tamojší minister životného prostredia, uviedol: „Galapágy nás opäť prekvapujú!"

Útes je veľmi starý

Vedci uviedli, že objavený útes je jediným svojho druhu v tejto časti sveta. Prežil mimoriadne drsné podmienky, ktoré boli spôsobené javom známym ako El Niňo v rokoch 1982 a 1983. Ministerstvo uviedlo, že až 50% jeho povrchu pokrývajú živé koraly.

„Také rozsiahle a rozvinuté koralové útesy sme v takejto hĺbke ešte nevideli," povedal Stuart Banks, vedúci vedec z Nadácie Charlesa Darwina, ktorý sa zúčastnil na expedícii. Dodal, že koraly sú staré najmenej niekoľko tisíc rokov.

Pri pobreží Galapágskych ostrovov objavili koralový útes, zdroj: Reuters
Pri pobreží Galapágskych ostrovov objavili koralový útes, zdroj: Reuters

Viac chránenej oblasti

Minulý rok sa Ekvádor rozhodol rozšíriť morskú rezerváciu Galapágy o 60 000 km². Toto rozhodnutie bolo prijaté s cieľom ochrániť ešte viac ohrozených druhov, najmä tých, ktoré migrujú medzi Galapágami a Kokosovým ostrovom v Kostarike.

Galapágy sú súostrovím, ktoré inšpirovalo Charlesa Darwina k výskumu evolučnej teórie. Je domovom mnohých zraniteľných druhov ako napríklad obrovských korytnačiek, albatrosov alebo kormoránov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd