Nový objav vedcov má až prekvapivo dobré výsledky. Tím vedcov objavil, že žutie špecifického typu fazule má výrazné antivírusové účinky.
Nová štúdia vedcov odhaľuje fazuľový zázrak, o ktorom autori tvrdia, že môže výrazne znížiť vírusovú záťaž pri množstve bežných infekcií. Všetko, čo treba urobiť, je žuvať fazuľovú žuvačku.
Okrem toho, že sú fazule chutné, sú špeciálne aj z iného dôvodu: prirodzene obsahujú antivírusový proteín nazývaný FRIL. Fazuľa, na ktorú sa vedci zamerali, sa nazývajú fazuľa lablab (Lablab purpureus).
Strukoviny s vysokým obsahom bielkovín, inak známe ako hyacintové bôby, sú súčasťou niektorých tradičných receptov v niektorých častiach Sudánu. Práve tento typ fazule obsahuje veľké množstvo antivírusového proteínu.
„Širokospektrálny antivírusový proteín (FRIL) prítomný vo fazuli lablab neutralizuje vírusy chrípky a včasnou inováciou, ktorá zabráni ich infekcii a prenosu,“ povedal hlavný autor štúdie, Henry Daniell z Pennsylvánskej univerzity.
Daniellov tím spolu so spolupracovníkmi vo Fínsku testovali žuvačku vyrobenú z laboratórnych bôbov na jej antivírusovú účinnosť proti dvom kmeňom chrípky A (H1N1 a H3N2) a dvom vírusom herpes simplex ( HSV-1 a HSV-2). Infekcia HSV je totiž veľmi častá a neexistuje proti nej žiadna vakcína.
Pomocou simulátora žuvania vedci dokázali, že žuvačky vyrobené zo 79 miligramov prášku z fazule lablab uvoľňujú FRIL do slín spoľahlivým spôsobom.
Test redukcie plaku ukázal, že len 40 miligramov dvojgramovej tablety žuvačky postačovalo na zníženie vírusovej záťaže chrípky o viac ako 95 %. Pre HSV-1 stačilo 160 miligramov a pre HSV-2 bolo potrebných iba 74 miligramov.
Žuvačka bola vyrobená v súlade s regulačnými smernicami, ako keby to bol skutočný medicínsky produkt – a skladovaná pri izbovej teplote takmer 800 dní. Žuvačky sa nepokazili a aj po takom čase obsahoval aktívny FRIL.
Ide o veľký úspech vedcov. Fazuľové žuvačky by tak mohli byť o pár rokov už v našich lekárňach!