Vedci skúmali vzduch, ktorý vdychujeme. Neuveríte, čo v ňom našli

Vedci skúmali vzduch, ktorý vdychujeme. Neuveríte, čo v ňom našli
Peter Minárik

Vedecké štúdie v uplynulých rokoch už skúmali nebezpečenstvá, ktoré na nás číhajú vo vode, v jedle, či v nápojoch, no tentoraz sa zamerali na to, čo potrebujeme pre svoj život. Vedecká štúdia analyzovala vzduch v okolí človeka a neuveríte, čo v ňom našli.

Vedci prišli s novou štúdiu, ktorá skúmala vzduch, ktorý vdychujeme každý deň. Štúdia zistila, že zakaždým, keď sa nadýchnete, tak vdychujete aj nebezpečné častice, ktoré stoja za mnohými problémami. Rastúcu mieru rakoviny, srdcových chorôb, či ďalších chronických ochorení, spôsobuje aj vzduch, ktorý dýchame.

Vzduch môže byť kontaminovaný niekoľkými látkami a už aj malé dieťa vie, že v prašných prostrediach, či inak chemicky kontaminovaných prostrediach sa skrýva nebezpečenstvo, ktoré môžeme vdychovať.

Výsledky štúdie, ktorú zverejnil The Washintgon Post však prišli so zaujímavým zistením. Vzduch, v tesnej blízkosti úst a nosu môže kontaminovať aj vaše oblečenie, ktoré nosíte.

Neviditeľná hrozba vo vzduchu

Spomínaná vedecká štúdia sa zaoberala vzduchom, v tesnej blízkosti človeka a prišla so záverom, že človek každým nádychom vdychuje mikroplasty, ktoré sa následne dostávajú do tela a do krvného obehu.

 

Vedci už roky objavujú mikroplasty takmer všade. Najskôr ich našli v oceánoch, v telách rýb a mušlí. Neskôr sa mikroplasty objavili v nealko nápojoch, vodovodnej vode, zelenine, ovocí a dokonca aj v hamburgeroch. Teraz vedci zistili, že mikroplasty plávajú okolo nás aj vo vzduchu, ktorý dýchame.

Mikroplasty sú voľným okom neviditeľné, ale ich malá veľkosť ich robí nebezpečnými. Mikroplasty sa môžu dostať do pľúc, krvného obehu a dokonca aj do buniek.

Ľudia vdychujú alebo prijímajú ročne 74 000 až 121 000 mikroplastických častíc prostredníctvom dýchania, jedenia a pitia.

Mikroplasty vdychujeme zo svojho oblečenia

Najbežnejšími mikroplastami vo vzduchu, ktoré vdychujeme sú vlákna pochádzajúce z oblečenia.

Drobné vlákna o veľkosti niekoľko mikrometrov sa odlupujú z nylonového alebo polyesterového oblečenia a následne sa vznášajú v blízkom vzduchu v okolí dýchacích orgánov.

Ďalšiu, veľkú časť mikroplastov vo vzduchu tvoria kúsky od pneumatík automobilov a plastových obalov z nápojov. 

 

Štúdia tiež ukázala, že ultrafialové lúče zo Slnka následne rozkladajú mikroplasty na nanoplasty. Tieto malé kúsky je ťažké analyzovať, ale môžu byť najnebezpečnejšie pre ľudské zdravie.

Mikroplasty putujú do tela

Plasty sa nerozkladajú, len sa rozpadajú na menšie kúsky, z ktorých sa len 10 % recykluje. Mikroplasty sa dostávajú do nášho tela cez dýchací systém, kde môžu spôsobiť zápal a ďalšie chronické stavy. 

Menšie mikroplasty prechádzajú až do pľúc a do krvného obehu, čím sa môžu rozšíriť do akéhokoľvek miesta v tele, vrátane placenty, pečene a materského mlieka. Výskumníci tiež nedávno zistili, že mikroplasty môžu urýchliť šírenie rakovinových buniek a možno aj spúšťať rakovinu.

V súčasnosti neexistuje veľa ochrany proti mikroplastom a nanoplastom. Hoci sa krajiny snažia vypracovať globálnu zmluvu o znížení plastového odpadu, zatiaľ sa nedohodli.

Jednotlivci môžu znížiť svoje vystavenie mikroplastom vyhýbaním sa jednorazovým plastom a plastovým obalom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd