Vedci šokujú: Mikroplasty sú už všade. Najnovšie sa našli aj v ľudských tepnách a žilách

Vedci šokujú: Mikroplasty sú už všade. Najnovšie sa našli aj v ľudských tepnách a žilách
Veronika Salayová

To, že mikroplasty sa nachádzajú všade okolo nás − vo vode, vzduchu, potravinách − sme vedeli a aj to, že sa našli aj v našom tráviacom systéme. Najnovšie však vedci pridali na zoznam ďalšie miesto, kde sa mikroplasty usádzajú − v ľudských tepnách a žilách. 

Ľuďom, ktorí podstúpili operáciu krčnej tepny, bol odobratý povlak z tepny. Ten sa zvyčajne skladá z mastných látok, ktorý zužuje tepny a tým aj sťažuje prívod krvi do mozgu.

Tento povlak však vedci zanalyzovali a zistili, že v mnohých vzorkách sa nachádzali mikroplasty. Z 257 skúmaných pacientov malo 150 z nich polyetylén, čo je materiál, ktorý sa často používa na výrobu plastových tašiek a fliaš, uvádza New England Journal of Medicine.

V tepnách sa našlo PVC

Avšak to nebol jediný druh nájdeného plastu v týchto vzorkách. Spolu 31 pacientov malo v tepnách aj čiastočky polyvinylchloridu, známy ako PVC, ktorý sa používa na výrobu odpadových potrubí a nohavíc z umelej kože.

 

Vedci následky vzorky roztriedili pod mikroskopom, aby získali predstavu o veľkosti plastových úlomkov. Takmer všetky mali veľkosť menšiu ako mikrometer – to je menej ako jedna 50-tina priemeru priemerného ľudského vlasu.

Súvis s ochoreniami srdca je nateraz otázny

Vedci ďalej zistili, že pacienti, ktorí mali v tepnách a žilách mikroplasty, mali až 2,1-krát vyššie riziko srdcového infarktu, mŕtvice alebo smrti z akejkoľvek príčiny ako tí, ktorí nemali plastové úlomky.

 

Tieto výsledky však nepoukazujú na to, že mikroplasty sú zodpovedné za takéto zdravotné udalosti. Napriek tomu sa vedci zhodujú v tom, že výskum vyvoláva sériu naliehavých otázok, ktoré treba naďalej skúmať. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd