Vedci tvrdia, že je len otázkou času, kedy ikonické Santorini zasiahne veľká sopečná erupcia

Veronika Salayová

Ikonický grécky ostrov − Santorini − leží nad živou sopkou a je len otázkou času, kedy začne byť sopka opäť aktívna a dôjde k silnej erupcii, upozorňujú vedci. 

Santorini je známy sopečný ostrov s úchvatnou kalderou v tvare polmesiaca. Bola vytvorená jednou z najväčších známych erupcií asi pred 3 600 rokmi. Výbuch bol taký silný, že zničil starobylé mesto Akrotiri na Santorini a zasadil smrteľnú ranu námorníckej minojskej civilizácii, ktorá sa v tom čase na ostrove usadila.

Dnes je Santorini – tiež známe ako Thira – najromantickejším miesto v Grécku s luxusnými vilami a rezortmi. Strmé vulkanické útesy ostrova vytvárajú pôsobivé geologické plátno s bielymi domami balansujúcimi na okraji. Niet divu, že ide o jedno z najfotografovanejších miest na planéte. 

Aj keď Santorini je doslova rajom na zemi, v skutočnosti pod morom číha na toto ikonické miesto veľká vulkanická hrozba. Santorini je súčasťou helénskeho sopečného oblúka, jedného z najdôležitejších sopečných polí v Európe, ktoré za posledných 400 000 rokov zažilo viac ako 100 erupcií. 

Hrozba menom Kolumbo

Najaktívnejšia podvodná sopka vo východnom Stredomorí – Kolumbo – je od Santorini vzdialená iba 8 km. Kolumbo je takmer 400 rokov ticho, ale nespí. Naposledy vybuchla v roku 1650, kedy zabila 70 ľudí a vyvolala 40-metrové tsunami.

Vedci vedia, že výbuch Kolumba by mohol byť pre Santorini fatálny. Sopku Kolumbo vedci pozorne skúmajú a monitorujú. Nedávna štúdia odhalila predtým nezistenú magmatickú komoru pod Kolumbom. Vedci sa domnievajú, že komora môže byť kľúčová pre pochopenie seizmickej aktivity v tejto oblasti.

Santorini je jedno z najnavštevovanejších dovolenkových miest v Európe. Mnohí návštevníci si však neuvedomujú, že pod vodou je ďalšia sopka – silnejšia, tajomnejšia a nebezpečnejšia. Nikto nevie, kedy presne vybuchne, ale v určitom okamihu k erupcii dôjde, upozorňujú vedci. Výskumy však naznačujú, že tak skoro to nebude. 

Jedna z najväčších svetových oceánografických expedícií sa nedávno uskutočnila na Santorini. Americká hĺbková vrtná loď JOIDES RESOLUTION v období od decembra 2022 do februára 2023 podrobne skúmala podvodnú sopku Kolumbo.

Analýzy vedcov uvádzajú, že sopka Kolumbo pod Santorini nevykazuje žiadnu známku zvýšenej aktivity a pre obyvateľov ani pre turistov zatiaľ nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo. Dôležité je však slovo: zatiaľ...

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd