Vedci VARUJÚ: Ozónová diera je stále väčšia. Sama sa neopraví. Čo nám hrozí?

Vedci VARUJÚ: Ozónová diera je stále väčšia. Sama sa neopraví. Čo nám hrozí?
Dominik Cenkner

Ozónová diera sa nielenže nezaceľuje, ale v posledných rokoch sa dokonca ďalej rozpína. K tomuto záveru dospela štúdia publikovaná vedcami z Nového Zélandu na odbornom webe Nature Communications.

Výsledok výskumu je tak v priamom rozpore so stanoviskom OSN. Podľa organizácie sa ozónová vrstva čoskoro sama opraví.

Globálny zákaz freónov, teda látok narúšajúcich ozónovú vrstvu, bol v osemdesiatych rokoch minulého storočia jedným z najväčších úspechov svetovej spolupráce. OSN tento rok uistila, že vďaka včasnému zásahu sa ozónová vrstva zaceľuje a do roku 2040 bude znovu v plnej sile.

Podľa novozélandských vedcov to však také jednoduché nebude. Prečo?

Zákaz zrejme nepomáha

Odborníci tvrdia, že ani po zákaze freónov sa ozónová diera nad Antarktídou nijako závratne neopravuje. Ba čo horšie. Podľa vedcov sa oslabená časť ozónovej vrstvy v posledných 19 rokoch rozšírila.

Novozélandskí odborníci skúmali mesačné aj denné zmeny v pevnosti ozónovej vrstvy, a to v rôznej nadmorskej výške a na rôznych miestach. Využili k tomu dáta v rozmedzí rokov 2004 a 2022. Teda obdobie, ktoré nasledovalo až po zákaze freónov.

Podľa vedcov je ozónová diera v súčasnosti rozsiahla skoro ako dve Antarktídy vedľa seba – 26 miliónov štvorcových kilometrov. Za posledných 19 rokov malo podľa vedcov oslabiť 26 percent hmoty v ozónovej diere. Diery sú údajne nielen rozsiahlejšie, ale aj hlbšie. K oslabeniu vrstvy malo dochádzať aj v posledných štyroch rokoch.

„Celkovo naše zistenia ukazujú, že nedávne veľké ozónové diery nemusia byť spôsobené iba freónmi,“ vyhlásila vedúca štúdie Hannah Kessenichová. Vedci si ale nie sú istí, čo by narúšanie vrstvy malo spôsobovať.

Možným vinníkom je napríklad oxid dusný, tretí najdôležitejší skleníkový plyn. Ten podľa vedcov prispieva ku globálnemu otepľovaniu. Ďalej pripadajú do úvahy požiare lesov alebo výbuchy sopiek.

Niektorí vedci sú ale voči záverom odborníkov na Novom Zélande skeptickí. Podľa kritikov pracovali autori štúdie s príliš malým časovým rozpätím študovaných podkladov, na ktorých sa zmeny v ozónovej vrstve nemuseli dostatočne prejaviť.

Aká je úloha ozónu?

Ozón (s chemickou značkou O3) na povrchu Zeme spôsobuje smogový opar, ktorý môže poškodiť pľúca. Je to molekula zložená z troch atómov kyslíka, ktorá sa v malom množstve vyskytuje v prírode.

Je už dobre známe, že v prízemnej vrstve môže ozón spôsobovať zdravotné problémy zraniteľným ľuďom, ktorí trpia pľúcnymi chorobami ako je astma.

Celkom iná je ale rola ozónu v stratosfére. Teda vo výške okolo päťdesiatich až osemdesiatich kilometrov nad zemou.

V tejto oblasti tvorí ozón vrstvu, tenkú oblasť, ktorá pohlcuje takmer všetko škodlivé ultrafialové slnečné žiarenie. Silná slnečná radiácia podľa vedcov spôsobuje rakovinu kože.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd