Vedci varujú. V atmosfére je toľko oxidu uhličitého ako pred 16 miliónmi rokov

Vedci varujú. V atmosfére je toľko oxidu uhličitého ako pred 16 miliónmi rokov
Veronika Sádovská

Naposledy sa priemerná hladina oxidu uhličitého v atmosfére rovnala súčasným hodnotám pred 14 až 16 miliónmi rokov, odhadujú autori štúdie zverejnenej v piatok vo vedeckom časopise Science.

Ako naznačujú zistenia skupiny 80 vedcov zo 16 krajín sveta, posledná zaznamenaná priemerná koncentrácia oxidu uhličitého 420 ppm v atmosfére sa vyskytla pred 14 až 16 miliónmi rokov a nie pred 3 až 5 miliónmi rokov, ako si doteraz mysleli.

Tento objav nám hovorí, „aby sme si uvedomili, že to, čo robíme, je skutočne jedinečné v histórii Zeme,“ hovorí hlavný autor Baerbel Hoenisch, ktorého cituje portál Live Science. 

Vedci dospeli k týmto zisteniam analýzou predtým publikovaných prác iných výskumníkov a ich porovnaním s najnovšími údajmi.

„Druh Homo sapiens sa vyvinul len pred tromi miliónmi rokov," poznamenáva Hoenisch a dodáva, že z tohto dôvodu je „naša civilizácia prispôsobená hladine mora, ktorú máme dnes, teplým trópom, chladným pólom a miernym oblastiam, kde je veľa zrážok. Ďalšie zvyšovanie priemernej koncentrácie oxidu uhličitého môže mať za následok úplne inú klímu. Pred 16 miliónmi rokov bolo Grónsko zelené."

Keďže ľudstvo na túto zmenu podnebia nie je prispôsobené, môže to spôsobiť obrovské problémy. Klíma sa podľa vedcov mení rýchlejšie, ako je schopné sa ľudské telo evolučne prispôsobiť zmenenému fyzickému prostrediu a klimatickým podmienkam.

Naposledy boli hladiny CO2 takto vysoké pred 14 miliónmi rokov

Ak sa budú globálne emisie CO2 naďalej zvyšovať, koncentrácie oxidu uhličitého v atmosfére by mohli do roku 2100 dosiahnuť 600 – 800 ppm. Naposledy sa takéto vysoké hladiny vyskytli v eocéne, asi pred 30 - 40 miliónmi rokov.

Antarktída v tom čase ešte nebola pokrytá ľadom a fauna a flóra nachádzajúca sa na Zemi bola úplne odlišná od tých, ktoré poznáme dnes, upozorňujú vedci.

Ako poznamenávajú akademici, v období pred približne 2,5 miliónmi rokov až do konca 18. storočia bola priemerná koncentrácia CO2 v atmosfére okolo 280 ppm. Od začiatku industrializácie už ľudia spôsobili približne 50 % nárast emisií skleníkových plynov.

To malo za následok zvýšenie priemernej globálnej teploty o +1,2 °C. Ďalšie zvyšovanie emisií oxidu uhličitého to môže len a len zhoršiť.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd