Vedci zistili, že divoká lúka je z hľadiska ekológie oveľa lepším riešením ako upravený trávnik. Prečo?

Zuzana Macháčová

Britskí vedci uskutočnili experiment, pri ktorom sa niekoľko rokov nestarali o trávnik. Namiesto toho tam vysadili desiatky druhov kvetov a nechali ich rásť. Na čo prišli?

Podľa analýzy uverejnenej vo vedeckom časopise Ecological Solutions and Evidence je lúka plná kvetov z ekologického hľadiska oveľa lepšia ako upravený trávnik.

Ako zdôraznili autori článku z Cambridgeskej univerzity, hoci má upravený kúsok zelene svoje výhody ako napríklad dá sa využívať na šport, ale prírode veľmi neprospieva. Vedci tiež upozornili, že starostlivosť o trávnik je oveľa drahšie a časovo náročnejšie riešenie ako ho nechať prirodzene len rásť.

Niekoľko rokov pozorovaní

Skupina výskumníkov začala svoje pozorovania v roku 2019. Vtedy sa v slávnej záhrade Back Lawn prvýkrát od roku 1772 nekosil celý trávnik.

Namiesto toho tam vysadili zmes divokých kvetov - makovíc a sedmokrások - a nechali ich rásť. Podľa nedávnych pozorovaní sa na pestrofarebnej rozkvitnutej ploche s veľkosťou futbalového ihriska nachádzalo až 3,6-krát viac rastlín, hmyzu a pavúkovcov ako na okolitých trávnikoch.

Ako výskumníci uviedli, v roku 2021 bolo na lúke približne 4-krát viac druhov rastlín ohrozených vyhynutím ako v čase, keď bola udržiavaným trávnikom. Spolu s kvetmi rýchlo nasledoval hmyz a po hmyze rôzne druhy predátorov. Výskumníci tvrdia, že pôvodné druhy netopierov teraz hľadajú potravu oveľa častejšie.

„Bola som naozaj prekvapená rozsahom zmien na takej malej ploche," vraví ekologička Cicely Marshallová z Cambridgeskej univerzity. Teraz na lúke rastie najmenej 51 ďalších druhov kvetov. Ako sa uvádza v štúdii, o lúku sa nikto nestaral, nekosil ju, nepolieval ani ju nehnojil. 

Nielen zvieratá, ale aj klíma

Výskumníci poukázali na ďalšie výhody udržiavania lúky. Napríklad v porovnaní s trávnikom odráža podstatne viac slnečného svetla.

Podľa výskumníkov to môže pomôcť udržať chladnejšiu mestskú mikroklímu v podmienkach budúceho globálneho otepľovania. Výskumníci dodali, že takéto úseky zelene môžu ukladať uhlík, takže sa zastaví množstvo potenciálnych emisií.

Odhadli, že s lúkou sa dá ročne zastaviť približne 1,36 tony emisií uhlíka na 1 hektár. Je to najmä vďaka absencii kosenia a hnojenia.

Na tomto mieste je potrebné poznamenať, že tieto výhody boli dosiahnuté prostredníctvom experimentu vykonaného na malej zelenej ploche. To znamená, že aj malé lúky môžu mať priaznivý vplyv na voľne žijúce živočíchy. 

Ako uviedla ekologička, mestské trávniky poskytujú vynikajúcu príležitosť na ochranu biodiverzity. Dodala: „Ľudia, ktorí urobia prvý krok, môžu pomôcť ostatným vidieť výhody."

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd