Vedci zistili, že našu Zem obieha ďalší Mesiac. Ide o tzv. kvázi satelit

Vedci zistili, že našu Zem obieha ďalší Mesiac. Ide o tzv. kvázi satelit
Veronika Salayová

Vedci prišli s naozaj šokujúcim zistením. Podľa odborníkov našu planétu obieha ďalší Mesiac, ktorý označili ako kvázi Mesiac alebo kvázi satelit. 

Nová štúdia zistila, že naša Zem má ďalší Mesiac, resp. kvázi Mesiac. Ide o vesmírnu horninu, ktorá sa točí okolo Zeme, ale je gravitačne viazaná na Slnko.

Tento kvázi mesiac alebo kvázi satelit dostal pomenovanie 2023 FW13. Nedávno ho objavili odborníci pomocou teleskopu Pan-STARRS na vrchole sopky Haleakala na Havaji. 

Asteroid bol objavený pomerne nedávno, a to 28. marca 2023 a oficiálne ho potvrdili 1. apríla 2023. Na jeho obežnú dráhu ako prvý upozornil Adrien Coffinet, francúzsky astronóm a novinár.

Odborníci sa domnievajú, že tento náš približne 20-metrový kozmický spoločník sa nachádza v blízkosti Zeme už od roku 100 pred Kristom a že bude pokračovať v krúžení okolo našej planéty najmenej ďalších 1 700 rokov, podľa vedeckých výpočtov až do roku 3700.

Prečo kvázi Mesiac?

Podľa astronóma Tonyho Dunna je kvázi Mesiac 2023 FW13 výnimočný tým, krúži okolo nás stáročia a zostane krúžiť ešte mnoho ďalších storočí, a následne sa od nás „odpojí“.

Práve kvôli tomuto momentu hovoríme tomuto asteroidu, že ide o kvázi Mesiac, a nie o skutočný Mesiac. V astronómii sa týmto termínom označujú objekty, ktoré obiehajú okolo planéty ako satelit, no nemajú stabilnú obežnú dráhu, hoci sa to na prvý pohľad zdá. 

To, že obieha našu planétu je skôr iba náhoda, pretože v skutočnosti táto vesmírna hornina interaguje so Slnkom, a nie s našou planétou.

Ide o pomerne vzácny objav v astronómii, pretože takýchto objavov kvázi satelitov zaznamenali vedci len v ojedinelých prípadoch. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd