Veľké ľadové gule pokryli jazero Michigan. Ako vznikol tento zvláštny úkaz?

Veronika Sádovská

Príroda nám stále ukazuje nové a zaujímavé javy. Obrovské ľadové gule, ktoré pokryli jazero Michigan v USA patria k tým najzaujímavejším.

Zvláštnosťou ľadových gúľ na Michiganskom jazere je ich veľkosť. Niektoré majú priemer aj aj 10 centimetrov. Aké tento jav vzniká?

Takéto takmer dokonale okrúhle gule vznikajú, keď sa na rozbúrenej vode vytvorí vrstva ľadu a táto vrstva sa opäť rozpadne. Príboj kúsky ľadu posunie až k brehu. 

Počas toho sa ľad na seba prilepí a vytvorí guľovitý útvar. Pri brehu tak nájdeme gule rôznych veľkostí, keďže niektoré sa môžu rozpadnúť či pribrať ďalšie.

Úlomky ľadu sú vlnami posúvané sem a tam, čím sa na nich nabaľuje voda a tá v mrazivých dňoch na povrchu gúľ nad vodnou hladinou znovu veľmi rýchlo zamrzne.

Pri brehu tak gule pôsobia naozaj surrealisticky a akoby ich tam niekto vedľa seba poukladal.

Kúsky ľadu sa spolu zlepujú vrstva po vrstve v studenej vode. Keď fúka silnejší vietor a vytvára väčšie vlny, novovzniknuté zlepeniny ľadu sa vo vode neustále otáčajú, šúchajú sa o seba a rotáciou sa brúsia, až vznikne okrúhly tvar.

Pri brehoch veľkých jazier je takýto jav v zime pomerne častý, avšak vždy nadchne všetkých jeho pozorovateľov.

Nastane však len vtedy, ak je vyhovujúca teplota a dostatočne silný vietor.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd