Veľké množstvo snehu a silný vietor spôsobujú obrovské problémy na cestách

Dominik Cenkner

Vyzerá to tak, že od vyčíňania počasia si neoddýchneme ani dnes. Už teraz zrána množstvo snehu a silný vietor spôsobujú problémy takmer na celom Slovensku. Viaceré úseky ciest museli uzatvoriť.

Ani v posledný deň pracovného týždňa nám počasie nedovolí vydýchnuť si. Sneženie, ktoré doznievalo počas nočných hodín, mrazy a silný vietor sa opäť raz postarali o obrovské problémy na cestách.

Podľa Slovenskej správy ciest je na niektorých úsekoch vplyvom počasia aj 15 cm snehu, čo značne komplikuje situáciu. Viaceré úseky ciest preto museli uzatvoriť, a to aj pre osobnú dopravu.

Začnime diaľnicami a rýchlostnými cestami. Tie sú na území Slovenska zjazdné, povrch vozoviek je však prevažne vlhký až mokrý. Na úsekoch D1 Važec - Štba, D1 Matejovce - Jánovce, D3 Svrčinovec - Skalité, R2 Ožďany - Babin Most, R2 Šaca (I/16) - KE Most VSS, R3 Trstená - Tvrdošín, R4 Milhosť - Košice juh, R4 Svidník sa na vozovke nachádza čerstvý alebo kašovitý sneh hr. 1 - 2 cm. Na R2 Figa - Gemer a R3 obchvat Hornej Štubne je miestami zľadovatený sneh do 2 cm. 

O niečo horšie sú na tom cesty I. II. a III. triedy. Povrch vozoviek je prevažne pokrytý čerstvým, kašovitým alebo utlačeným snehom hr. 1 - 3 cm, miestami 4 - 5 cm, na ceste II/578 Skalka - Kremnica do hr. 5-10 cm.

Na cestách III. triedy v obvode Košický Klečenov je aj viac ako 15 cm snehu. Zľadovatený sneh hr. 1-3 cm je na úsekoch ciest v Košickom kraji a v okresoch Banská Bystrica, Vranov n/T, Martin, Nitra, Topoľčany, Partizánske, Myjava, Senica, Prievidza, Ilava, Turčianske Teplice, Levice, Rimavská Sobota, Trenčín, Trnava, na Orave a v okrese Michalovce je do hr. 4-5 cm.

Nepriaznivá situácia je aj na ďalších úsekoch

Problémy hlásia vodiči aj na cestách v Bratislave a okolí. Tam sa pre zmenu tvorí poľadovica. O nič lepšie na tom nie sú ani horské prechody.

Horské prechody (HP) na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý kašovitým alebo utlačeným snehom hr. 1-3 cm. Na HP Herlianske Sedlo je čerstvý sneh hr. 10-15 cm. HP Donovaly, Branisko, Dobšiná a Vyšehrad sú pokryté zľadovateným snehom 2-3 cm. HP Pezinská Baba, Biela Hora, Havran, Soroška, Homôlka, Skýcov a Šútovce majú suchú až mokrú vozovku. HP Klenov je pre vozidlá nad 10 m zjazdný iba so snehovými reťazami. HP Dobšiná je uzatvorený pre vozidlá nad 3.5 t. 

Niektoré úseky ciest sú úplne neprejazdné a uzavreté. Týka sa to napr. cesty III/3665 Kašov - Cejkov a ciest III. triedy v oblasti Košického Klečenova. Na nich sa nachádza aj viac ako 15 cm snehu. Polícia najmä v Košickom kraji obzvlášť vyzýva vodičov k opatrnosti.

Dnešok tak opäť raz nepraje vodičom. Netreba zabúdať ani na to, že vonku poriadne prituhlo a na Slovensku dnes nikde nevystúpi teplota nad 0 stupňov. Rátajte s tým pre prípad, že by ste niekde uviazli.

Nepriaznivá situácia sa zrejme zlepší až k večeru, kedy by sa mal utíšiť vietor.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd