Veľkú časť Ázie trápia extrémne horúčavy. Teploty vo viacerých štátoch prepisujú rekordy

Dominik Cenkner

Zatiaľ čo na Slovensku zatiaľ zažívame skôr chladnejšie aprílové dni, výnimkou je tento víkend, kedy teploty vystúpili nad +20 °C, v južnej a juhovýchodnej Ázii je tomu naopak. Apríl je tam pravidelne obdobím, keď teploty vo všeobecnosti stúpajú. Tento rok je ale extrémny.

Za aprílové stúpanie teplôt v tomto ázijskom regióne môže najmä zvyšujúce sa množstvo energie dopadajúcej od Slnka s tým, ako postupne stúpa jeho výška nad obzorom medzi jarnou rovnodennosťou a letným slnovratom. Vyšší príkon energie potom znamená aj vyššie teploty.

Zvyšovanie teplôt na jar vedie v posledných rokoch hlavne na Indickom subkontinente k častejšiemu a skoršiemu výskytu vĺn horúčav, než to bolo obvyklé v minulom storočí. V súvislosti so zmenou klímy sa okrem iného zvyšuje teplota vody v okolitých morských oblastiach, a to potom uľahčuje prehrievanie vzduchu počas jari.

Jednu mimoriadne intenzívnu jarnú vlnu horúčav zažila India a tiež susedný Pakistan vlani – dvojmesačné obdobie marca a apríla 2022 sa stalo najteplejším v histórii pozorovaní. Maximá vtedy presahovali +45 °C, a to aj v takých megalopoliach, ako je Dillí alebo Láhaur.

Zo zimy rovno do leta

Tento rok je priebeh počasia v Indii trochu odlišný od toho minuloročného. Na jednej strane, podľa tamojšieho meteorologického ústavu, krajina zažila najteplejší február od roku 1901.

Nasledoval ale teplotne podpriemerný marec, ktorý v horských oblastiach na severe krajiny priniesol nezvyčajne neskorú nádielku snehu. Potom však počas apríla prišla dramatická zmena v podobe masívneho oteplenia. Inými slovami, pre veľkú časť subkontinentu tento rok počasie prakticky „preskočilo“ jar.

Aktuálna vlna horúčav v Indii je síce o niečo miernejšia, než tomu bolo pred rokom, napriek tomu teploty dosahujú asi o 3 až 6 °C vyššie hodnoty, než je obvyklé. Horúčavy si vynútili uzatváranie škôl a vyžiadali si aj desiatky obetí kvôli prehriatiu pri dlhšom pobyte na slnku. Najvyššie teploty sa vyšplhali v posledných dňoch až k 45 °C, konkrétne na +44,6 °C v Prajágrádži v štáte Uttarpradéš v severovýchodnej časti Indie.

Okolité štáty sú na tom ešte horšie

Zatiaľ čo v Indii sú tohtoročné horúčavy o trochu miernejšie ako tie minuloročné, pre okolité štáty to neplatí. V susednom Bangladéši sa vyšplhala teplota v metropole Dháka na +40,6 °C, čo je najvyššia hodnota za niekoľko desaťročí.

V Nepále namerali +42,4 °C a v Mjanmarsku potom +45,0 °C. A padajú staničné celomesačné, niekde dokonca aj absolútne rekordy.

Najextrémnejšie sú ale teploty v juhovýchodnej časti kontinentu. Laos zaznamenal najvyššiu teplotu v histórii, keď pondelkové maximum dosiahlo +42,7 °C. Absolútny celoštátny rekord prepísalo v minulých dňoch aj Thajsko - na stanici Tak na severozápade krajiny sa vyšplhala teplota až na +45,4 °C.

Horúci vzduch zasiahol opäť aj východ Ázie – jedenásť provincií v Číne hlási maximá cez +35 °C, padajú desiatky mesačných rekordov, teploty sa šplhajú až k +42 °C. Sever krajiny teraz ale zažije dramatický prepad teplôt - z hodnôt medzi +30 až +35 stupňami sa ochladí až na nulu. Čelo studeného vzduchu navyše sprevádza mohutná prachová búrka a víchrica.

Zmena v nedohľadne

Ak uvážime rozsah oblasti s mimoriadne vysokými teplotami v Ázii, možno hovoriť o vlne horúčav doslova monštruóznych rozmerov. A jej koniec pre južné časti kontinentu zatiaľ nie je v dohľade. Aj napriek lokálnym búrkam a čiastočnému zníženiu teplôt najmä v niektorých indických regiónoch už tento víkend prináša opätovný nárast maxím nad väčšinou Indického subkontinentu. V polovici budúceho týždňa by sa maximá mohli opäť šplhať až k +45 °C.

Situáciu navyše môže občas zhoršiť aj vyššia vlhkosť vzduchu, ktorá potom horúčavy robí doslova neznesiteľnými. Výraznejšiu úľavu od horúčav spravidla prinášajú monzúny, ich nástup nemožno čakať skôr ako za jeden a pol až dva mesiace. Dovtedy sa musia tamojší obyvatelia obrniť trpezlivosťou a znášať nadpriemerne vysoké teploty.

V súvislosti s prehlbujúcou sa zmenou klímy je na stole otázka, ako tieto zosilňujúce a dlhšie trvajúce vlny horúčav budú znášať do budúcnosti.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd