Veľký lesný požiar sa rozhorel v Španielsku. Plamene sú mimo kontroly

Veronika Sádovská

V Španielsku ešte vo štvrtok vypukol rozsiahly lesný požiar. Hasičom sa ho stále nepodarilo dostať pod kontrolu.

Blízko španielskeho mesta Valencia horia veľké časti lesnej plochy. Požiar vypukol vo štvrtok približne 70 kilometrov južne od metropoly rovnomenného regiónu.

Stovky ľudí museli opustiť svoje domovy. Zhorelo už vyše 1 400 hektárov pôdy. Hasiči nepretržite pracujú na hasení požiaru a ochrane mestských oblastí a infraštruktúry.

Oheň sa rýchlo šíri

Po vypuknutí požiaru sa plamene šírili veľkou rýchlosťou. Bolo to hneď z niekoľkých dôvodov. V regióne okolo Valencie bolo ešte v októbri v dlhých časových úsekoch +30 až +35 °C.

Zároveň spadlo v mesiaci len 1,6 litra zrážok na meter štvorcový, takže príroda bola úplne vysušená. Fúkal aj silný suchý vietor s nárazmi do 90 kilometrov za hodinu. To ešte viac sťažilo hasiace práce.

Silný vietor fúkal aj v nedeľu

Aj počas včerajšieho dňa fúkal silný vietor, ktorý hasičom naďalej komplikoval hasenie ohňa. Rozsiahly požiar ohrozoval stovky domov pobrežného mesta Gandia.

Región a veľká časť východnej časti Pyrenejského polostrova boli už druhý deň po sebe vo vysokej pohotovosti pre silný vietor, keď orkán Ciarán zasiahol západnú Európu. Vypuknutím požiaru táto pohotovosť nepoľavila a už vyše týždňa obyvatelia aj záchranári zažívajú zaťažkávacia obdobie.

Požiar začal vo štvrtok neďaleko obce Montichelvo, informovali záchranné zložky. Asi 2500 obyvateľom v dedinách Potries a Ador bolo povedané, aby zostali doma, pretože vietor rozdúchaval dym smerom k ich domovom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd