VEĽKÝ PREHĽAD vesmírnych udalostí. Čo všetko prinesie rok 2023?

Veronika Salayová

Tento rok bude bohatý na vesmírne udalosti. Čaká nás pozorovanie vzácnej kométy, supersplny aj zatmenia Slnka a Mesiaca. Čo a kedy pozorovať, sa dočítate v tomto veľkom prehľade, aby vám nič z týchto vesmírnych udalostí počas roka neuniklo. 

Tento rok bude pre mnohých „astro“ nadšencov bohatý na vesmírne udalosti. Prinášame vám prehľad tých najzaujímavejších počas roka 2023. Na toto všetko sa môžete tešiť: 

Vzácna kométa

Prvou z nich je prelet vzácnej kométy, ktorú možno na oblohe pozorovať iba raz za život. Ak túto udalosť zmeškáte, ďalšia sa vám už nenaskytne, keďže kométa opäť okolo Zeme preletí až o 50 000 rokov. 

Kométa dostala názov C/2022 E3 (ZTF). K Slnku sa priblíži o pár dní a najbližšie prejde okolo Zeme 2. februára. Kométa by mala byť viditeľná ďalekohľadom na rannej oblohe pre pozorovateľov oblohy na severnej pologuli počas väčšiny januára a na južnej pologuli začiatkom februára, uvádza NASA. 

Supersplny aj Modrý Mesiac

Počas roka máme väčšinou 12 splnov – jeden na každý mesiac, ale v roku 2023 ich bude viac. Rok 2023 tak čaká 13 splnov, pričom dva nastanú v auguste − jeden na začiatku mesiaca a druhý na konci. Tento druhý augustový spln sa nazýva Modrý mesiac (z angl. Blue moon) a nastáva raz za 2,5 roka. 

Navyše tieto dva splny v auguste budú aj supersplny, čo znamená, že Mesiac počas splnu bude svietiť jasnejšie, pretože sa bude nachádzať bližšie k Zemi ako zvyčajne. 

Zatmenie Slnka aj Mesiaca

V roku 2023 nastanú aj dve zatmenia Slnka a dve zatmenia Mesiaca, nie všetky však budeme môcť pozorovať aj my.  Úplné zatmenie Slnka nastane 20. apríla, avšak z nášho územia nebude pozorovateľné. Zatmenie Slnka si užijú obyvatelia žijúci v Austrálii, juhovýchodnej Ázii a Antarktíde. Prstencové zatmenie Slnka nastane 14. októbra a bude viditeľné v Severnej, Strednej a Južnej Amerike. 

Počas tohto roka dôjde aj k zatmeniu Mesiaca, pričom jedno z nich bude viditeľné aj pre Európanov. V poradí prvé zatmenie Mesiaca nastane 5. mája a vidieť ho môžu obyvatelia Afriky, Ázie a Austrálie. Druhé zatmenia Mesiaca, avšak len čiastočné, nastane 28. októbra. Užijú si ho v Európe, Ázii, Austrálii, Afrike, častiach Severnej Ameriky a veľkej časti Južnej Ameriky.

Meteorické roje

Ak radi pozorujete meteorické roje, pozrite si tie najbohatšie na frekvenciu meteorov počas roka: 

  • Lyridy: 22. – 23. apríla,
  • Eta Aquaridy: 5. – 6. mája,
  • Alfa Capricornidy: 30. – 31. júla,
  • Perzeidy: 12. – 13. augusta,
  • Orionidy: 20. – 21.októbra,
  • Južné Tauridy: 4. – 5. novembra,
  • Severné Tauridy: 11. – 12. novembra
  • Leonidy: 17. – 18. novembra,
  • Geminidy: 13. – 14. decembra,
  • Ursidy: 21. – 22. decembra. 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd