Veľký ZVRAT v Európe. Zima so snehom je späť. Koľko nasneží vo Vysokých Tatrách?

Veronika Salayová

Európu zasiahol teplotný šok. Po rekordne vysokých horúčavách je tu ďalší extrém, a to prudké ochladenie, ktoré prináša aj výdatné sneženie. To neobíde ani naše Slovensko, kde sa taktiež očakáva nová nádielka snehu. 

Prvá polovica apríla bola v celej Európe extrémne horúca, pričom prekonané boli stovky mesačných teplotných rekordov vo viacerých štátoch nášho kontinentu. Tento týždeň sa však historické horúčavy chýlia ku koncu a nastáva veľký zvrat.

Pôjde o naozaj dramatickú zmenu teplôt. Kým sa cez víkend teploty v Európe šplhali nad tropickú hranicu +30 °C, do polovice tohto týždňa poklesnú na jednociferné hodnoty.

 

Okrem toho ostrý studený front prinesie aj sneženie, a to do strednej Európy, Álp či na Balkánsky polostrov. K snehu sa pridajú aj nebezpečné nočné mrazy, ktoré taktiež čakajú aj Slovensko.

Čaká nás zásadná zmena v počasí

Po studenom fronte sa do polovice týždňa rozšíri oveľa chladnejšie počasie do celej Európy a veľmi chladné počasie bude pretrvávať až do víkendu. Oproti posledným dňom to bude zásadná zmena a rozdiel v teplotách bude aj 15 °C oproti teplotám z minulého týždňa.

V utorok a v stredu bude smerom na juhovýchod pokračovať studený front s výdatnými dažďami a snežením pozdĺž západného Balkánskeho polostrova.

Čerstvý sneh sa bude hromadiť v Apeninách a Karpatoch v Rumunsku a vo Vysokých Tatrách na Slovensku.

 


 Čo sa týka Slovenska, tak vo Vysokých Tatrách do konca týždňa pribudne okolo 10 cm čerstvého snehu. Napríklad v českých horách môže lokálne napadnúť 40 cm snehu.

akumulácia snehu na Slovensku do nedele
akumulácia snehu na Slovensku a v Česku do nedele, iMeteo

V Alpách pribudne 1 meter snehu 

Aj Alpy dostanú počas nasledujúcich 10 dní veľkú nádielku snehu. Do konca týždňa môže napadnúť viac ako 100 cm čerstvého snehu, lokálne aj 130 cm.

Snežiť bude ďalej aj od južných rakúskych nížin cez Slovinsko, Chorvátsko, Bosnu a Čiernu Horu, kde môže nasnežiť okolo 20 cm snehu.

akumulácia snehu v Alpách do nedele
akumulácia snehu v Alpách do nedele, iMeteo

Ako bolo uvedené vyššie, obdobie chladu môže trvať najmenej týždeň, no je možné, že podpriemerné počasie zotrvá až do konca apríla.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd