Veľký zvrat v počasí! Po extrémnom teple nasnežilo. Sever Španielska je biely

Veronika Salayová

Na severe Španielska v piatok nasnežilo. Sneženie obyvateľov prekvapilo najmä preto, že posledné týždne boli v regióne mimoriadne horúce.

Sever Španielska sa v máji prekvapivo zabelel. Zima sa vrátila najmä do oblastí od nadmorskej výšky 1 500 m, kde výrazne nasnežilo, uviedla národná meteorologická agentúra AEMET.

V piatok pokryla vysokohorské oblasti v španielskej Astúrii asi 5 cm vrstva snehu. Sneženie prekvapilo obyvateľov o to viac, že v celom Španielsku panovalo niekoľko týždňov mimoriadne horúce počasie, ktoré dvíhalo teploty k rekordným hodnotám. 

Tento extrémny zvrat v počasí zapríčinila tlaková níž Andreas, ktorá sa postarala o zmenu počasia v mnohých krajinách Európy. Do Álp taktiež priniesla výdatné sneženie a do Talianska napríklad intenzívne zrážky. 

Krupobitie aj intenzívne dažde

Meteorológovia predpovedajú, že nízke teploty a snehová pokrývka vydržia v regióne ešte do nedele. Nižšie položené oblasti môžu cez víkend očakávať skôr vlhké daždivé počasie. 

V pondelok teploty opäť stúpnu a teplá jar sa do krajiny vráti aj do severných oblastí a sneh sa definitívne roztopí.

Nezvyčajné poveternostné podmienky boli pozorované nielen na severe Pyrenejského polostrova. Stredomorské časti Španielska vrátane Katalánska a Valencie zažili v piatok po dlhom suchom období krupobitie a silné dažde.

Podľa údajov AEMET zaznamenalo Španielsko v roku 2023 najsuchší začiatok roka od začiatku pozorovaní. Za prvé štyri mesiace bol úhrn zrážok na menej ako polovica priemernej hodnoty za toto obdobie.

Od začiatku roka bolo tiež 11 teplejších dní ako zvyčajne, čo je viac ako dvojnásobok bežného počtu za celý rok. Prognostici hovoria, že tieto výkyvy počasia sú spôsobené klimatickými zmenami. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd