Vesmírny odpad z rakety SpaceX sa rúti na Mesiac. Zrážka vytvorí nový kráter

Veronika Salayová

Vesmírny odpad z rakety Falcon 9 od spoločnosti SpaceX sa rúti na Mesiac a onedlho dôjde ku kolízii, v dôsledku ktorej na Mesiaci pribudne nový kráter. Kedy presne dôjde k zrážke? 

Za menej ako mesiac bude mať Mesiac nový kráter, ale nevytvorí ho asteroid, ale vesmírny odpad rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX, ktorý vo vesmíre putuje už 7 rokov.

Raketa Falcon 9 bola vypustené z Floridy ešte 11. februára v roku 2015. Jej úlohou bolo vyniesť satelit Deep Space Climate Observatory na obežnú dráhu asi 1 500 000 km od Zeme. Po vypustení družice sa z neho stal vesmírny odpad.

Po siedmich rokov vo vesmíre zakončí svoju „vesmírnu odyseu“ nárazom do Mesiaca. Stane sa tak 4. marca o 13.26 hod. 

Časť rakety, ktorá má hmotnosť asi 3 000 kg, dĺžku 15 m a priemer 3 m, sa pohybuje rýchlosťou 2,58 km/s.

Aj keď sa táto rýchlosť zdá byť veľká, v skutočnosti ide o pomerne skromnú hodnotu, keďže malé asteroidy narážajúce na Zem majú minimálnu rýchlosť dopadu 11 km/s.

Na mieste dopadu sa vytvorí nový kráter

Ide o historicky prvýkrát, čo úlomky z vesmírnych sond či rakiet neúmyselne zasiahnu Mesiac.

Časti rakety Falcon 9 by mali podľa výpočtov astronómov dopadnúť v blízkosti mesačného krátera Hertzsprung. Po dopade sa na povrchu vytvorí kráter s priemerom približne 20 m, čo nepredstavuje žiadne riziko pre Mesiac. 

Ak by ste chceli túto zrážku pozorovať, nebude to možné. Zrážka totiž nastane na odvrátenej strane Mesiaca, a tak nebude zo Zeme pozorovateľná.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd