Viac ako 4 milióny ľudí čelí hladomoru po ničivých suchách a záplavách

Viac ako 4 milióny ľudí čelí hladomoru po ničivých suchách a záplavách
Zuzana Macháčová

Somálsko čelí hladomoru v dôsledku sucha a záplav, ktoré spustošili krajinu. Kríza zasiahne až 4,3 milióna ľudí. V niektorých regiónoch boli pod vodou celé okresy.

Východná Afrika od októbra zápasí s následkami silných dažďov, ktoré zasiahli región. Podľa údajov OSN len v Somálsku záplavy už zabili najmenej 32 ľudí a prinútili viac ako 456 000 obyvateľov opustiť svoje domovy.

Podľa Svetového potravinového programu (WFP) môžu katastrofy, ktoré postihli túto krajinu, v budúcnosti ovplyvniť životy ešte väčšieho počtu ľudí.

Klimatické šoky

WFP v utorok uviedol, že v dôsledku záplav a sucha, ktoré sužujú Somálsko, bude tento rok štvrtina obyvateľov krajiny čeliť kríze hladu alebo ešte horšiemu. Trpieť môže až 4,3 milióna ľudí.

„Toto bombardovanie klimatickými šokmi, od sucha po záplavy, predĺži krízu hladomoru v Somálsku,“ povedal Petroc Wilton, národný hovorca WFP. „Sucho zabilo milióny hospodárskych zvierat a zničilo hektáre pastvín a poľnohospodárskej pôdy. Teraz ničivé záplavy ochromujú našu schopnosť obnovy," dodal.

Ulice sa zmenili na rieky

Zložitá situácia je v somálskom meste Doolow na hraniciach s Etiópiou, kde sa ulice zmenili na rieky. „V meste je vážny nedostatok tovaru ako potravín, paliva a všetkého ostatného," povedal jeden z obyvateľov.

OSN opísala záplavy v Somálsku a susedných východoafrických krajinách, ktoré prichádzajú v období extrémneho sucha, ako udalosť, ktorá sa stane raz za storočie.

Sezónne lejaky sa zhoršili kombinovaným vplyvom dvoch klimatických javov, a to El Niňa a dipólu Indického oceánu, ktoré do regiónu prinášajú silné dažde.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd