Viac ako 7 mesiacov čelí krajina obrovskému suchu. Z kohútikov tečie slaná voda

Zuzana Macháčová

Obyvatelia Uruguaja čelia bezprecedentnému suchu. Krajina má problémy so zásobami pitnej vody. V mnohých obciach tečie z kohútikov slaná voda. 

Sucho v Uruguaji trvá už viac ako sedem mesiacov. Uruguajské denníky El Pais a La Diaria píšu, že kvalita vody z vodovodov je taká zlá, že sa v posledných mesiacoch zvýšila v domácnostiach poruchovosť domácich spotrebičov. Hlavným problémom je vysoká slanosť vody.

Nedostatok vody

Mnohí občania  v posledných dňoch protestujú v uliciach a namietajú proti nedostatočnej hydrologickej politike verejných orgánov, vrátane nedostatočného počtu hlbokých studní.

Poukazujú na to, že nedostatok vody v Uruguaji je taký vážny, že prezident krajiny, Luis Lacalle Pou, vydal 19. júna dekrét o mimoriadnej hydrologickej situácii.

Ten zaväzuje vodárenské spoločnosti zachovať pevnú cenu vody a obmedzuje spotrebu vody na činnosti nevyhnutné pre fungovanie krajiny.

Okrem toho sa podľa dekrétu má do konca júla tohto roka dokončiť výstavba novej nádrže, ktorá zlepší zásobovanie hlavného mesta krajiny Montevidea vodou.

Nárast predaja balenej vody

Spotrebiteľské organizácie uvádzajú, že v dôsledku sucha sa v maloobchodných predajniach v celej krajine zvýšil predaj vody vo veľkých fľašiach. Dopyt po nej je taký vysoký, že niektoré obchody zaviedli obmedzenia jej predaja.

Nádej na dočasné zlepšenie hydrologickej situácie dávajú predpovede národného meteorologického inštitútu (Inumet). Podľa ich predpovedí by v najbližších dňoch v centrálnej časti krajiny malo výdatne pršať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd