Viac ako polovica Slovenska dýcha znečistený vzduch. V týchto mestách je situácia najhoršia

Viac ako polovica Slovenska dýcha znečistený vzduch. V týchto mestách je situácia najhoršia
Veronika Salayová

Na Slovensku máme už niekoľko dlhých dní znečistený vzduch. Dôvodom je najmä vykurovacia sezóna, ktorá je v plnom prúde, ale aj počasie. 

Na našom území sa zhoršuje kvalita ovzdušia a viac ako polovica slovenských miest a obcí vykazuje zhoršenú alebo zlú kvalitu vzduchu.

Na Slovensku už niekoľko dlhých dní prevláda mrazivý charakter počasia bez silného vetra a veľmi intenzívnych zrážok. Mrazivý vzduch je u nás čoraz viac znečisťujúcimi látkami v dôsledku aktívnej vykurovacej sezóny. 

Už niekoľko dní máme na našom území veľa miest, kde je vzduch nekvalitný a výrazne znečistený.

Kde sa zle dýcha?

Na tejto mape Slovenska je možné vidieť, kde presne je vzduch plný znečisťujúcich látok. Najhoršia situácia, čiže najviac znečistený vzduch dýchajú obyvatelia v južných lokalitách, konkrétne v Plášťovciach, Hnúšti, Jelšave a v Trebišove. 

Zdroj: Dnesdycham.sk
Zdroj: Dnesdycham.sk

Spolu až 25 monitorovacích staníc naprieč Slovenskom vykazuje zhoršenú kvalitu ovzdušia. Vzduch je čistý v rámci platných noriem „len“ v 19 lokalitách.

Môžu sa objaviť zdravotné problémy

Vzduch je znečistený najmä látkami PM10 a PM2,5, čo je zmes častíc suspendovaných vo vzduchu s priemerom nepresahujúcim 10 a 2,5 mikrometra. 

V prípade objavenia symptómov ako dráždenie očí alebo kašeľ sa obyvateľom odporúča, aby zvážili obmedzenie namáhavých činností vonku.

Najviac ohrozenou skupinou ľudí sú starí a chronicky chorí ľudia, tehotné ženy a deti. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd