Víchrica JASPER prinesie ďalšiu vlnu vetra. Na Slovensko prinesie prudké oteplenie

Víchrica JASPER prinesie ďalšiu vlnu vetra. Na Slovensko prinesie prudké oteplenie
Peter Minárik

Do Európy sa valí ďalšia tlaková níž, ktorá v dominantnej miere ovplyvní počasie v mnohých krajinách Európy. Prinesie predovšetkým ďalšiu víchricu, ale naše územie sa nebezpečného počasia báť nemusí. Nás totiž čaká skôr prudké oteplenie.

Z Atlantiku postupuje do Európy ďalšia tlaková níž, ktorá prinesie opäť vlnu veterného počasia, ktoré má potenciál páchať aj materiálne škody. Na Britských ostrovoch o nej hovoria ako o búrke DEBI. Ako však naši pravidelní čitatelia vedia, tak stredoeurópska oblasť sa riadi názvoslovím nemeckých meteorológov a tí túto tlaková níž pomenovali ako JASPER.

Jasper ovplyvní počasie aj na našom území, no na rozdiel od iných európskych štátoch u nás nespôsobí problémy.

V Európe sa poriadne rozfúka

Táto tlaková níž už v priebehu dnešného dňa ovplyvní počasie na Britských ostrovoch a vo Francúzsku, kde varujú meteorológovia pred ďalšou vlnou silného vetra, ktorý môže dosahovať nárazy vysoko cez 100 km/h a takýto silný vietor môže páchať aj škody.

V strednej Európe začne vietor silnieť v noci z pondelka na utorok, no naše územie ten najsilnejší vietor obíde.

Poriadne bude veterno v Nemecku a v Poľsku, kde v utorok môžu poryvy v nižších polohách dosahovať rýchlosť od 70 do 90 km/h, na pobreží Severného a Baltského mora lokálne aj viac.

Aj na našom území od utorka zosilnie vietor, ale nebude to nič strašné. Poryvy vetra sa budú pohybovať maximálne do 65 km/h. Jasper tak neprinesie nebezpečný vietor, ale predsa len výrazne zmení charakter počasia na našom území.

Slovensko čaká prudké oteplenie

V noci na utorok začnú nad naše územie postupovať zrážky, ktoré budú súvisieť s postupujúcou frontálnou vlnou. Čo je však zásadnejšie je príliv veľmi teplého vzduchu, ktorý začne nad naše územie prúdiť od západu. Ten výrazne zmení charakter počasia.

Slovensko totiž čaká ďalšia vlna veľmi výrazného oteplenia, ktoré prinesie teploty vysoko nad hranicou dlhodobého teplotného normálu. V porovnaní s dlhodobým normálom bude až o 6 °C teplejšie.

Maximálne teploty sa počas utorka dostanú na +7 až +15 °C, no na západnom Slovensku by sa mohli dostať až nad +15 °C, čo nie je na súčasnú ročnú dobu bežné.

V ďalších dňoch sa takto vysoké teploty síce neočakávajú, ale stále bude nadpriemerne teplo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Zajtra
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd