Víchrica Nadia bude v nedeľu páchať materiálne škody. Bude najsilnejšia za uplynulé mesiace

Peter Minárik

Čaká nás jedna z najnebezpečnejších situácii za uplynulé mesiace. Víchrica, ktorá začne úradovať v Európe už v sobotu večer bude páchať materiálne škody.

Nielen Slovensko, ale mnohé krajiny od Škandinávie až po Maďarsko sa musia pripraviť na poriadne besnenie počasia. To začne v našej oblasti zúriť už v sobotu večer.

Silný vietor sa na našom území rozfúka už v noci zo soboty na nedeľu, ale to najhoršie nás čaká v nedeľu popoludní, kedy poryvy vetra budú na našom území najsilnejšie.

Víchrica bude páchať škody

Jednoznačne najničivejšie poryvy vetra sa očakávajú na pobreží Nemecka a Poľska, kde nárazy vetra budú dosahovať rýchlosť až 140 km/h. Extrémne veterno bude aj na západe Poľska a na nemecko-poľskom pohraničí, kde poryvy vetra budú dosahovať rýchlosť až do 120 km/h.

Takéto poryvy vetra sa očakávajú aj v nižších polohách, čo môže spôsobovať výraznejšie škody. Na vine bude silný tlakový gradient medzi tlakovou výšou, ktorá sa nad Európu tlačí z Atlantiku a tlakovou nížou, ktorej stred sa bude presúvať zo Škandinávie nad Pobaltie. Rozdiel v tlaku medzi týmito dvoma tlakovými útvarmi bude až 60 hPa.

Silnieť začne vietor na našom území už v noci zo soboty na nedeľu, avšak tie najvýraznejšie poryvy vetra sa očakávajú v priebehu nedele.

očakávané poryvy vetra
očakávané poryvy vetra

Najvážnejšia situácia bude na severe a na západe

Západ a sever Slovenska by mali patriť k najpostihnutejším regiónom. Na severe bude spôsobovať problémy to, že v nedeľu okrem silného vetra bude aj snežiť. Navyše už teraz sa v oblastiach nachádza snehová pokrývka. Pri silnom vetre a snežení tak hrozí snehová fujavica.

Na západe bude síce len fúkať, no vietor by tu mal byť najsilnejší spomedzi nižších polôh. Nárazy vetra by sa mali pohybovať od 80 až do 100 km/h, čo bude spôsobovať škody.

Absolútne najsilnejší vietor sa očakáva na našich horách. Nárazy vetra budú dosahovať rýchlosť až 120 km/h, no v oblasti Tatier až okolo 160 km/h. Takto silný vietor bude vyvracať stromy, lámať konáre a očakávajú sa problémy v dodávkach elektrickej energie. Víchrica Nadia by mala byť v našom regióne najsilnejšia za uplynulé mesiace.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd