Víchrica POLY ohrozí čoskoro Európu. Jedno z najväčších európskych letísk ruší všetky prílety aj odlety

Víchrica POLY ohrozí čoskoro Európu. Jedno z najväčších európskych letísk ruší všetky prílety aj odlety
Peter Minárik

Ráno začne počasie v Európe ovplyvňovať víchrica “POLY“. Tá udrie najmä na Holandsko, Belgicko, Nemecko a Poľsko. Sekundárnee však počasie ovplyvní aj na naše územie a taktiež prinesie veľmi silný vietor. Jednotlivé krajiny začínajú prijímať opatrenia.

Do Európy mieri víchrica, ktorá dostala meno “POLY“. Ako sme informovali večer, tak už ráno začne počasie ovplyvňovať v Európe a v priebehu dňa sa začne presúvať smerom ďalej.

Víchrica prinesie veľmi silný vietor najmä do oblasti Lamanšského prielivu a na pobrežie Severného a Baltského mora, no počasie ovplyvní aj u nás.

Okolo nej totiž začne postupovať studený front, ktorý prinesie búrky do mnohých európskych krajín. Slovensko čakajú taktiež búrky, ale aj silnejší vietor s nárazmi až do 90 km/h, ktoré hrozia najmä na západe v stredu v podvečerných hodinách.

Oveľa výraznejšie problémy však čakajú európske krajiny ležiace severozápadne od nás. Ľudí vyzvali zostať doma a obmedzenia sa dotkli aj jedného z najväčších európskych letísk.

Letisko pre silný vietor zatvoria

Amsterdamské letisko Schiphol informovalo, že zrušilo v stredu medzi 09.00 a 11.00 všetky odlety a prílety. Dôvodom je kombinácia silných poryvov vetra, dažďa a zlej viditeľnosti.

V tejto chvíli nie je jasné, koľkých letov celkovo sa opatrenie dotkne. Pri západnom vetre, ktorý má na letisku Schiphol fúkať zajtra ráno, môžu lietadlá obvykle pristávať na dráhach Oostbaan a Buitenveldertbaan. Kombinácia silných poryvov vetra, dažďa a zlej viditeľnosti však znamená, že pristátie na Oostbaan nebude z bezpečnostných dôvodov možné. Dráha Buitenveldertbaan je v údržbe.

Cestujúci sa tak musia obrniť trpezlivosťou a očakávať výrazné meškanie. Silný vietor sa bude počas dňa presúvať cez Európu. Na našom území zosilnie vietor spolu s blížiacimi sa zrážkami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 4 °C
Blažena
Zajtra
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Pondelok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd